Turović: Studenti su sigurno srećni kad plate godinu, a vide rektorku kako Novu godinu čeka u "Splendidu"

"Ovim sistemom bogatiji studenti imaju garantovanu mogućnost, a oni sa manjom platežnom moći destimulišu od studiranja"
156 pregleda 12 komentar(a)
Aljoša Turović, Foto: Privatna arhiva
Aljoša Turović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.01.2017. 20:35h

Priznajem, kad sam uoči oktobarskih izbora pročitao da je najavljeno besplatno školovanje bio sam skeptičan i mislim da je to samo jedno u nizu od obećanja poput pet bazena, 100.000 radnih mjesta u koja niko ko je pri zdravoj svijesti više i ne vjeruje, istakao je danas Aljoša Turović, student.

On je reagovao povodom današnjeg otvorenog pisma Studenata za slobodu ministru prosvjete Damiru Šehoviću povodom najave Ministarstva da će u reformama visokog obrazovanja omogućiti državno finansiranje svih studija, odnosno, besplatno strudiranje na osnovnim i magistarskim studijama.

"To se obećanje usred "državnog udara" i svih ostalih malverzacija koje su se odigrale u toku izbora nije spominjalo, a i narod je svakako oguglao na obećanja iz redova vladajuće strukture da više nije ogorčen kad ih ne ispune, već čim ih čuje ne vjeruje u njih. Međutim, to obećanje je došlo opet u žižu javnosti jednim saopštenjem koje su potpisali neki tzv. "Studenti za slobodu". Prvo bih se zapitao ko su oni? Potpisnici su osnivači Slobodan Franeta i Ammar Borančić, obojica kadrovi Liberalne Partije koja je u koaliciji sa DPS-om na posljednjim izborima. Izgleda da toj strukturi bilo malo što već imaju Studentski parlament UCG kao svoju produženu ruku, nego su formirali i još neku kvazi-organizaciju koja bi očigledno trebala biti navodni borac za prava (kao što je i Studentski parlament nekad organizovao proteste) a i nekakva vrsta reprezenta studentske populacije. Još kao obrazloženje navode da bi to bilo opterećenje za budžet. Studenti su sigurno srećni kad plate godinu 500 ili 1.000 eura, kao i ispite u avgustu po cijeni od 7.50 eura, kad vide rektorku kako čeka Novu godinu u "Splendidu" i nosi tašnu od nekoliko desetina hiljada eura od tih para", istakao je Turović.

On je dodao da pošto su Studenti za slobodu neko ko se bori za "slobodu", trebali bi da znaju da obrazovanje nije privilegija nego jedno od osnovnih ljudskih prava.

"Prije neki dan smo čitali vijest o Sokolju Beganaju, prvom Romu u Crnoj Gori koji je magistrirao. Možda da obrazovanje košta jeftinije to ne bi bila senzacija nego svakodnevica. Kvalitet obrazovanja se neće povećati na ovaj način, već rigoroznijim mjerama studiranja i uvođenjem prijemnog ispita. Naveli su i "Naprosto, studenti se ne motivišu da se ističu i da se takmiče u kvalitetu znanja, jer imaju garantovanu mogućnost da studiraju koliko god žele". A ovim sistemom bogatiji studenti imaju garantovanu mogućnost, a oni sa manjom platežnom moći destimulišu od studiranja. Očigledno je da se radi o organizaciji kojoj je cilj bio da kad se u budućnosti bude raspravljalo o tome, vladajuća struktura kaže kako se studenti ne slažu sa tim i kako će to ugroziti budžet države. A izleti na Zlatibor i na selo službenim autom, satovi od par stotina hiljada, vile i bazeni nisu? I kad se bude raspravljalo o tome, opet ću biti skeptičan kao i na sva predizborna obećanja koja sam sa svojih 21 godinu čuo", kazao je Turović

Bonus video: