Turski milijarder bi da kupi dio ostrva Sveti Nikola

Najbogatiji Turčin, pregovara oko preuzimanja jugoistočnog dijela popularnih Havaja, koji se vodi na firmu “San investment”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane
67 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 17:44h

Najbogatiji turski milijarder, Ferit Šahenk, vlasnik i predsjednik “Doguš grup”, zainteresovan je za kupovinu dijela ostrva Sveti Nikola, zbog čega je iznenada i doputovao u Budvu.

Kako je “Vijestima” potvrđeno, Šahenk, koji je po Forbsovoj listi težak 3,4 milijarde dolara i time stekao titulu najbogatijeg Turčina, pregovara oko preuzimanja jugoistočnog dijela popularnih Havaja naspram Budve, koji se vodi na firmu “San investment”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane.

Taj dio ostrva je pod hipotekom od 20 miliona eura kod Prve banke Crne Gore.

Šahenk, čija je kompanija dala i ponudu za gradnju autoputa Bar-Boljare, nalazi se na čelu “Doguš grup”, koja u svom sastavu ima 180 kompanija i 35.000 zaposlenih iz 13 zemalja.

Osim u Turskoj, prisutna je na tržištima Rusije, Hrvatske, Grčke, Kazahstana, Kine, Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malte, Švajcarske, Velike Britanije, Holandije i Italije. Ukupna finansijska aktiva jednog od najvećih konglomerata u Turskoj je 118 milijardi dolara.

Ferit Šahenk

Da turska kompanija želi da svoj biznis “naseli” i na Balkan, svjedoče i pregovori Šahenka o gradnji autoputa u Srbiji i hotelskih kapaciteta na hrvatskoj obali.

Planskim dokumentom - Plan posebne namjene za Morsko dobro, koji je u izradi, predviđeno je da se na ostrvu grade turistički kompleksi i marina.

Najatraktivniji dio ostrva Sveti Nikola, zemljišni kompleks od gotovo četiri hektara, nalazi se pod hipotekom Prve banke Crne Gore.

Upravo taj dio Školja, kako Budvani zovu ostrvo, njegov jugoistočni dio, koji je poslije višedecenijskih kupoprodajnih transkacija završio u rukama Subotića, i sada je upisan u vlasništvo Društva za razvoj projekata o nektretninama “San investments” iz Podgorice.

Nakone preuzimanja ostrva Subotić je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije i ekonomska kriza 2008. osujetili su realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata

Uvidom u podatke Uprave za nekretnine hipoteka Prve banke upisana je krajem januara 2008. na iznos od 14.237.804 eura sa zabranom otuđenja i izdavanja u zakup bez saglasnosti povjerioca, kao i hipoteka od početka maja 2008. na iznos od pet miliona eura.

Upravo taj dio ostrva nekada je pripadao Beograđaninu Nenadu Đorđeviću koji je u znak protesta prema lokalnoj, a i republičkoj upravi što mu nije dozvolila gradnju turističkog kompleksa, “stavio katanac” i duži niz godina zabranio dolazak svim gostima na svoj dio zemlje.

Ostrvo je godinama bilo pusto, a krajem 2007. godine Đorđević odlučuje da za 20 miliona eura proda Stanku Subotiću svoju imovinu na Havajima.

Nakone preuzimanja ostrva Subotić je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije i ekonomska kriza 2008. osujetili su realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata- izgradnju dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete.

Kako nije uspio da vrati kredit od 15 miliona eura koji je uzeo od Prve banke da bi kupio dio ostrva, banka je u dva navrata raspisivala oglas o vansudskoj prodaji.

Na prvoj licitaciji banka je ponudila dio ostrva po cijeni od 28 miliona eura ali, nažalost, nije bilo zainteresovanih, što se ponovilo i na drugoj licitaciji krajem maja 2009, kada je cijena ostrva bila 21 mioion eura.

Crnogorski mediji početkom janura 2010, upravo u vrijeme kada je osnovana firma “San investment” objavili su vijest da je Subotić opet vlasnik dijela ostrva jer je vratio kredit Prvoj banci, zbog čega je banka i obustavila vansudsku prodaju.

Galerija

Bonus video: