Tužilac krivi majku što djevojčica nikada neće progovoriti

Fejzići vjeruju da su za takvo zdravstveno stanje djeteta krivi ljekari, koji su nestručno obavili porođaj, ali njihovo mišljenje ne dijele u tužilaštvu
313 pregleda 15 komentar(a)
Emina Fejzić, Foto: Aida Sadiković
Emina Fejzić, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 31.10.2012. 21:28h

Emina Fejzić, čija jednoipogodišnja unuka nikada neće progovoriti, kazala je “Vijestima” da je njena porodica ogorčena što im tužilaštvo ne dozvoljava da pravdu povodom tog slučaja potraže na sudu.

Fejzići vjeruju da su za takvo zdravstveno stanje djeteta krivi ljekari, koji su nestručno obavili porođaj, ali njihovo mišljenje ne dijele u tužilaštvu.

„Majka na porođaju nije sarađivala sa ljekarima, zbog čega je došlo do poremećaja bebe i zbog čega nema osnova za pokretanje postupka“, piše u odgovoru rožajskog tužilaštva, na koje su Fejzići čekali čak devet mjeseci.

U obrazloženju te odluke ne piše na osnovu čega je tužilac donio takav zaključak, ni da li je majka „kriva“ i za to što su na glavi bebice još vidljivi tragovi prstiju doktorke, koja je porađala Fejzićevu.

Vještačenja medicinskih stručnjaka, bar na osnovu onoga što piše u obrazloženju odluke tužioca, nijesu obavljena.

Fejzići smatraju da im je tužilaštvo uskratilo jedno od osnovnih ljudskih prava – da pravdu potraže na sudu.

Oni vjeruju da je na takvu odluku uticalo i to što je ginekolog, koja je porađala Adisu Fejzić, snaha crnogorskog ambasadora u Turskoj Rama Bralića, a babica sestra rožajskog tužioca.

„Malecka se probudila nakon deset dana kome.Sjećam se da nam je tada doktorka Lekić u podgoričkom KC-u rekla da ne vjeruje šta se bebi dogodilo. U svakom dokumentu nam piše da je bolest djeteta posljedica 'teškog i nestručnog porođaja'”

„Čim se pomene Bralićevo ime, jasno je kolike su njegove, a kolike naše moći. Tužiočeva sestra nije ni saslušana kao svjedok. Mnogo je razloga da sumnjamo, a nijedan da se osjećamo dobro nakon onoga što nam je učinjeno i nakon tako sramne odluke tužilaštva“, rekla je Adisina svekrva Emina Fejzić.

Djevojčica je rođena 20. maja prošle godine, a majka je tokom trudnoće redovno išla na kontrole i sve je bilo u redu.

„Pet minuta prije porođaja je urađena kontrola (CTG), i tada je sve bilo u redu, o čemu imamo svu dokumentaciju. Kada se Adisa porodila, zvali su me da vidim unuku i snahu. Rekli su mi da bebu treba da vode u Podgoricu“.

„Kada sam ugledala dijete zgrozila sam se. Bilo je crno, jadno, ugušeno - u dubokoj komi. Ne znam kako je doktorka Azra Lukač koja je porađala snajku dozvolila da dođe do toga. Pretpostavljam da će se nakon naše priče javiti još porodica, koje su slično proživljele, a nisu dočekale pravdu“, rekla je Emina.

Ljekari su joj pojasnili da beba nije mogla da “proplače, pa joj je urađena reanimacija”.

„Pored šoka koji sam doživjela kada sam u izuzetno lošem stanju ugledala napaćenu majku i to majušno nedužno biće, nikada neću zaboraviti da sam u sali zatekla doktorku, koja nije učestvovala na porođaju, kako plače. Ona najbolje zna zašto, ali vjerujem da je iz nekog razloga dijelila naš očaj“, rekla je Emina.

Bebi je oštećen centralni dio mozga, sada je uključena u centar koji se bavi djecom sa posebnim potrebama i tri puta sedmično ima vježbe

Tvrdi da se, prilikom susreta, „jedva uzdržala da doktorki, koja je porađala njenu snahu, ne saspe u lice sav teret koji nosi na duši“.

„Umjesto toga, htjela sam da pravdu potražim na sudu, ali mi je to tužilaštvo uskratilo. Mogla bih privatno da gonim ljekare, ali za to nemamo novca, jer su nam prioritet troškovi koji su neophodni za bebino liječenje“, rekla je djevojčicina baka.

Dijete prima tuđu njegu i pomoć. Za invalidninu su je odbili. „Nema tih para da plate njeno zdravlje ni našu tugu i muku. Ipak se nadamo da će dijete dobiti što mu pripada, ali prije svega se nadamo da će nam nadležni omogućiti da na sudu potražimo pravdu, ako ne zbog drugog onda da tuđa djeca ne bi slično stradala”, rekla je Emina.

Novinar “Vijesti” pokušao je do stupi u kontakt sa doktorkom Lukač, ali u tome, uprkos trudu, nije uspio.

Hematom na mozgu zbog nestručnog porođaja

Emina Fejzić tvrdi da je tokom bebinog prebacivanja u Podgoricu, u kolima hitne pomoći ili iscurila ili bila neispravna boca sa kiseonikom. Emina smatra da je to dodatno pogoršalo bebino stanje.

„Malecka se probudila nakon deset dana kome.Sjećam se da nam je tada doktorka Lekić u podgoričkom KC-u rekla da ne vjeruje šta se bebi dogodilo. U svakom dokumentu nam piše da je bolest djeteta posljedica 'teškog i nestručnog porođaja'”,rekla je Emina.

Nakon šest mjeseci, bebi je operisan hematom za koji je, prema Emininim riječima, doktor pretpostavio da je dobila prilikom porođaja, „jer se to tako i dobija“.

„Bebi je oštećen centralni dio mozga, sada je uključena u centar koji se bavi djecom sa posebnim potrebama i tri puta sedmično ima vježbe. Oni su nam jako pomogli. Zamislite kako nam je. Beba je u stomaku bila zdrava, imala je 3, 8 kilograma. Radovali smo joj se, jedva čekali da je ugledamo. Nismo bili spremni da će nam nestručnost medicinskog osoblja uništiti sreću“.

„Snaha i sin su bili odlični studenti, jedno menadžmenta, drugo prava. Kada nam se ovo dogodilo, sve nas je sasjeklo u korijenu, zbog jedne osobe smo svi uništeni“, rekla je Emina Fejzić.

Bonus video: