Tužilac „mjeri” i LED rasvjetu u Herceg Novom

“Cjelokupan posao javne nabavke je bio tako 'dobro' napisan da se mogla javiti samo jedna firma - ona koja je dobila posao”, piše u prijavi
110 pregleda 5 komentar(a)
HN rasvjeta, Foto: Slavica Kosić
HN rasvjeta, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.01.2016. 20:50h

Iz Opštine Herceg Novi odbacili su optužbe da je tender za javnu rasvjetu bio namješten.

Tvrde da su “ispoštovali kompletnu pravnu proceduru, kada je riječ o procesu koji je prethodio izboru ponuđača”.

Krivičnu prijavu koju je podnijela beogradska firma “Eco power energy efficency”, ali i kako navode druge kritike na račun ugradnje LED rasvjete, ocjenjuju kao “zlonamjerne tvrdnje, koje imaju isključivo političku pozadinu”.

Krajem prošle godine, beogradska firma podnijela je specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv NN lica u Opštini Herceg Novi, zbog, kako je navedeno, štete u iznosu većem od 30.000 eura, povodom posla vrijednog 2,69 miliona eura.

Tvrde da je službeno lice svjesno kršilo zakon na njihovu štetu, a u korist firme “He Sa Light koja je dobila posao”.

“Cjelokupni posao javne nabavke je bio tako 'dobro' napisan da se mogla javiti samo jedna firma - ona koja je dobila posao. U tenderskoj dokumentaciji je napisana specifikacija svjetiljki firme 'He Sa Light' koja ih nabavlja iz Kine i Koreje. 'He Sa Light' kupuje LED drajvere u Koreji, a svjetiljke proizvodi u Kini koje imaju 35 do 45 odsto lošije karakteristika od evropskih proizvođača, a cijena im je ista, ili čak veća”, piše u krivičnoj prijavi koju je potpisala direktorka beogradske firme Marija Savecki.

Ona tvrdi da firma koja je dobila posao nema potrebni sertifikat, bez kojeg se, navodno, ne može učestvovati na bilo kom evropskom tenederu.

Navodi i da će, zbog karakteristika led sistema koji je odabrala Opština, ušteda energije biti manja.

Iz lokalne uprave odgovaraju da je “Konzorcijum iz Danske izabran na osnovu tenderski i zakonski utemeljene ponude, koja u potupnosti odgovara zahtjevima u smislu finansijske i tehničke održivosti cijelog projekta”.

Navode da je Uprava za inspekcijske poslove obavila nadzor 11. decembra 2015. i da nije dala nijednu primjedbu “na način, tok i zakonitost vođenja predmetnog postupka”.

Opština je u januaru prošle godine objavila tendersku dokumentaciju za otvoreni postupak javne nabavke za zamjenu , ugradnju i održavanje LED svjetiljki, održavanje i upravljanje sistemom javne rasvjete.

Dobro obaviješteni izvori “Vijesti” iz javne uprave kažu da je u poslu bilo posrednika i da je to bilo odlučujuće da se Opština zaduži gotovo tri miliona eura, u vrijeme kada je budžet ssmanjen sa 14,5 na 11,5 miliona eura.

Vrijednost projekta je 2,69 miliona eura, a izabrani ponuđač će obezbijediti stoprocentno ulaganje, dok će Opština investiciju početi da otplaćuje u šestomjesečnim anuitetima tokom šest godina.

Prva rata biće isplaćena pola godine nakon što počne zamjena svjetiljki. Ugovor je zaključen na rok od 10 godina, koliki je i garantni rok održavanja cijelog sistema, “odnosno 50 hiljada radnih sati”, pojasnili su iz Opštine.

Iz “Eco power energy efficiency” tvrde, međutim, da se “Opština, kroz dodatnu garanciju u vrijednosti ugovora, dodatno zadužuje, jer u slučaju prvog neplaćanja, korisnik može da aktivira bankarsku garanciju” na njihov teret.

Očekuju uštedu od 25.000 eura mjesečno

Projekat zamjene postojećih svjetiljki LED sijalicama je u fazi pripreme, jer, između ostalog, predstoji formiranje timova za nadzor i fotometrijska mjerenja na pojedinim pozicijama.

“Prve procjene govore da će finansijska ušteda nakon ugradnje LED sijalica biti i do 70 odsto, što će omogućiti da rasvjeta praktično samu sebe isplati za nekoliko godina. Konkretno, Opština Herceg Novi trenutno za javnu rasvjetu izdvaja 40.000 eura mjesečno, dok će uvođenjem LED rasvjete mjesečni računi biti oko 15.000 eura”, objašnjeno je iz lokalne uprave.

Studija pokazala da treba četiri puta manje novca

Predstavnik beogradske firme “Elektro energy” Zoran Mišković kaže da je pri raspisivanju tendera “napravljena jedna vrsta diskriminacije prema drugim eventualnim ponuđačima, jer u tenderu nije dozvoljeno alternativno rješenje”.

Mišković navodi da je njegova firma 2013. godine, nakon razgovora sa predstavnicima tadašnje lokalne vlasti, uradila Studiju izvodljivosti, koja je pokazala da se za 700.000 eura može uraditi kompletna rekonstrukcija javne rasvjete na području Herceg Novog.

U aprilu prošle godine urađen je i pilot projekat, koji je, kako tvrdi Mišković, pokazao uštedu od 40 odsto.

On je pojasnio da je riječ o ugradnji takozvanih “M-box regulatora”, koji, navodno, imaju i duplo duži rok trajanja od LED svjetiljki.

Bonus video: