Tužilaštvo ispituje kako je Lazović kupio plac

Krapović je prijavio Bora i Jova Lazovića, Rajka Kuljaču i druge da su kupoprodajom placa oštetili budžet Budve za više miliona eura
379 pregleda 6 komentar(a)
Boro Lazović, Foto: Filip Roganović
Boro Lazović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.10.2017. 19:40h

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet i pokrenulo izviđaj oko prodaje 3.300 kvadrata opštinske zemlje u centru Budve, nadomak Staroga grada, braći Boru i Jovu Lazović.

To je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković napisao u pismu poslatom gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću.

Boro Lazović je funkcioner Demokartske partije socijalista i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Budva.

Krapović je u avgustu pitao Stankovića kakva je sudbina prijave koju je Opština Budva u aprilu podnijela protiv bivšeg predsjednika Rajka Kuljače, bivšeg predsjednika SO Bora Lazovića i njegovog brata Jova, NN lica iz Opštine Budva i tamošnje Uprave za nekretnine, zbog sumnje da su tim poslom lokalnu kasu oštetili za 2,7 miliona eura.

U pismu, u koje su “Vijesti” imale uvid, Stanković objašnjava da je formiran predmet, te da je Specijalnom policijskom odjeljenju naloženo da prikupi svu potrebnu dokumentaciju, kako bi se utvrdila osnovanost navoda krivične prijave.

Stanković je pojasnio da je kotorski Osnovni sud tužiocima dostavio određene spise predmeta i da je analiza te dokumentacije u toku.

“ Kako je tokom analize dostavljene dokumentacije ocijenjeno da je potrebno prikupiti određene podatke od Uprave za nekretnine - Područna jedinica u Budvi, podaci su zatraženi i postupanje po tom zahtjevu je u toku. Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, objasnio je Stanković.

Krivičnom prijavom koju je Krapović predao tužilaštvu Kuljača i braća Lazović sumnjiče se za milionsku malverzaciju.

“Uz krivičnu prijavu predat je obiman dokazni materijal koji izaziva sumnju da je Opština Budva tokom 2010, u vrijeme dok se na dužnosti predsjednika Opštine nalazio Kuljača, prodala zemljište na ekskluzivnoj lokaciji u centru grada, u neposrednoj blizini gradskog vrtića, Boru i Jovu Lazoviću 'radi formiranja urbanističke parcele', za kupoprodajnu cijenu od 2,78 miliona eura”, saopštio je Krapović ranije.

Pojasnio je da je kupoprodajnim ugovorom između Opštine i Lazovića, bilo predviđeno da se ugovor smatra raskinutim ukoliko Lazovići u ostavljenom roku ne isplate Opštini kupoprodajnu cijenu.

“Međutim, nakon isteka ostavljenog roka, Kuljača je sa Lazovićima zaključio aneks ugovora o kupoprodaji i dozvolio im da se bez isplate kupoprodajne cijene, dostavljanjem bankarske garancije koja u Opštini Budva ne postoji, uknjiže kao vlasnici na zemlju. Nakon toga su Boro i Jovo Lazović, bez plaćanja kupoprodajne cijene, nakon što je ugovor raskinut po automatizmu, založili ove nepokretnosti i tako uzeli zajam od 2.500.000,00 eura” napisao je Krapović u prijavi.

Dodao je da je apsolutno siguran da je tim poslom Opštini Budva nanijeta milionska šteta.

U krivičnoj prijavi, koju je pratilo saopštenje za javnost, Krapović je naveo da “ako je bilo ko imao sumnju u riješenost i odlučnost nove vlasti da se izbori sa kriminalom prethodne DPS vlasti u Opštini Budva”, da se tom prijavom sumnje otklanjaju.

“Opština Budva za građane ima poruku - mi smo vam obećali obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom i kao nekoliko predizbornih obećanja koje smo već ispunili i ovo obećanje počinjemo da ispunjavamo danas", zaključio je tada Krapović.

Tužilaštvo izviđa eksproprijaciju parcela kod Jadranskog sajma i zemljišta na Zavali

Stanković je obavijestio Krapovića da je Specijalno tužilaštvo formiralo još jedna predmet i pokrenulo izviđaj po osnovu prijave nekadašnjeg opozicionog potpredsjdnika Vlade Milorada Vujovića.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet povodom zahtjeva Milorada Vujovića, kojim je traženo da se izvrše provjere zakonitosti prodaje i razmjene određenog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Budva. Specijalno državno tužilaštvo prikupilo je obimnu dokumentaciju od Opštine Budva, Uprave za nekretnine, poslovnih banaka, sudova i Državnog arhiva Crne Gore, čija je analiza u toku, tako da je predmet u fazi izviđaja”, napisao je Stanković.

“Vijesti“ su ranije objavile da je pod lupom tužilaštva nekoliko eksproprijacija koje je Opština sprovela, a nakon toga vratila mještanima iako su za to dobili pravičnu nadoknadu, da bi potom za višemilionske iznose prodavale inostranim kompanijama. Riječ je o parceli kod Jadranskog sajma, te zemljištu na Zavali.

Bonus video: