Tužilaštvo o navodima Fejzićeve: Sve smo uradili, sudovi su oslobodili doktorku

Reagujući na tekst objavljen prije dva dana, saopštili su da su “neosnavane tvrdnje” bebine babe
91 pregleda 0 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2015. 20:01h

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Rožaju tvrde da su preduzeli "sve mjere i radnje" nakon što je u tom gradu rođena beba R. F. sa teškim oštećenjem zdravlja.

Reagujući na tekst objavljen prije dva dana, saopštili su da su “neosnavane tvrdnje” bebine babe.

Reagovanje objavljujemo u cjelosti: “Dana 25. marta 2015. godine, u dnevnom listu 'Vijesti' objavljen je članak pod naslovom 'Ispitati smrti majki i beba', u kom je objavljena neosnovana tvrdnja Emine Fejzić iz Rožaja, da je njena unuka R. F. prilikom rođenja dobila oštećenje mozga zbog kojeg ne može da priča ni hoda i da je, kako se navodi, razočarana u rad tužilaštva, zato što je pored toga što je vještak Miodrag Šoć, stručno ukazao na propuste snahe Rama Bralića, doktorke A. L. B. (Azra Lukač-Bralić) i što je i supervještačenje ukazalo na propuste ljekara, to nije bilo dovoljno javnom tužiocu da podigne optužnicu.

Povodom porođaja Adise Fejzić iz Rožaja, 20. 05. 2011. godine, na ginekološkom odjeljenju Doma zdravlja u Rožajama, gdje je rođeno žensko dijete R. F. sa teško narušenim zdravljem, u ODT-u u Rožajama formiran je predmet u okviru koga je sproveden postupak izviđaja.

Tokom izviđaja od Doma zdravlja u Rožajama tužilaštvo je prikupilo cjelokupnu medicinsku dokumentaciju, a zatim i medicinsku dokumentaciju povodom liječenja djeteta iz drugih medicinskih ustanova iz Crne Gore i Srbije, te druge pismene dokaze.

Nakon toga, saslušano je više lica u svojstvu svjedoka, a zatim su cjelokupni spisi predmeta dostavljeni vještaku za sudsku medicinu dr Miodragu Šoću iz Podgorice, kako bi se utvrdilo da li je povodom navedenog porođaja bilo propusta.

Vještak za sudsku medicinu dr Miodrag Šoć iz Podgorice je tužilaštvu dostavio pismeni nalaz i mišljenje, a nakon toga i dopunu nalaza i mišljenja, na osnovu kojih je ODT u Rožajama formiralo spise predmeta, protiv okrivljene dr A. L. B., zbog krivičnog djela teška djela protiv zdravlja ljudi. Dana 08. 05. 2013. godine, nakon sprovedenog postupka izviđaja, Osnovnom sudu u Rožajama je od strane ovog tužilaštva podnijet optužni predlog protiv okrivljene A. L. B. zbog navedenog krivičnog djela.

U toku glavnog pretresa pred Osnovnim sudom u Rožajama, na predlog branioca okrivljene, sud je nakon izvođenja predloženih dokaza izvršio supervještačenje od strane Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji je utvrdio da prilikom porođaja Adise Fejzić nije bilo propusta u radnjama okrivljene dr A.L. B., pa je sud donio presudu od 05. 05. 2014. godine, kojom je okrivljenu A. L. B. oslobodio od optužbe zbog krivičnog djela koje joj je optužbom stvaljeno na teret.

Na presudu Osnovnog suda u Rožajama, tužilaštvo je izjavilo žalbu koja je presudom Višeg suda u Bijelom Polju od 05. 09. 2014. godine, odbijena kao neosnovana, a potvrđena oslobađajuća presuda Osnovnog suda u Rožajama.

Na osnovu izloženog se vidi da je Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama povodom navedenog porođaja preduzelo sve mjere i radnje, pa su neosnovani navodi iznijeti u dnevnom listu Vijesti”.

Bonus video: