Tužilaštvo pisalo Markoviću: Pojačajte kontrolu iza bedema ZIKS-a

Nakon smrti osuđenika Ratka Krkeljića od trovanja heroinom, Tužilaštvo poslalo pismo ministru pravde
178 pregleda 6 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 21.07.2013. 16:44h

Tužilaštvo smatra da je potrebno preduzimanje pojačanih mjera interne i eksterne kontrole Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, a preporuke o načinu bezbjednosti iza zatvorskih bedema poslali su Ministarstvu pravde.

U odgovorima koje je “Vijestima” dostavila zamjenica vrhovnog državnog tužioca Radmila Ćuković piše da je Više tužilaštvo u cilju utvrđivanja uzroka smrti zatvorenika Ratka Krkeljića krajem decembra 2012. godine, prikupilo obavještenja, podatke iz ZIKS-a i kompletnu medicinsku dokumentaciju.

Krkeljiću je pozlilo 26. decembra prošle godine oko 6.30 časova u paviljonu “F” Kazneno-popravnog doma zatvora u Spužu, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu. U Urgentni blok primljen je u veoma teškom stanju, a preminuo je samo pola sata kasnije.

Prve informacije iz policije govorile su ono što je potvrđeno obdukcijom, da je umro zbog “prekomjerne upotrebe psihoaktivnih supstanci”.

“Ocjenom podataka i dokaza kao i rezultata obdukcije utvrđeno je da je smrt Krkeljić Ratka nastupila trovanjem heroinom. Prema rezultatima cjelokupnog postupka, nema dokaza koji bi ukazivali na zaključak da je sada pokojni Krkeljić Ratko došao u posjed opojne droge posredstvom lica sa kojima je kontaktirao tokom posjete zatvoreniku ili drugim osuđenim licima koja su boravila u istoj prostoriji sa njim, niti dokaza da je njegova smrt posljedica propusta nekog od službenih lica ZIKS-a koja su bila u smjeni u kritičnom periodu”, piše u odgovoru VDT-a.

Istaknuto je da je ostalo neutvrđeno na koji je način Krkeljić nabavio drogu.

“Iznijete okolnosti nesumnjivo upućuju na potrebu preduzimanja pojačanih mjera, kako interne kontrole unutar ZIKS-a, tako i eksterne kontrole kroz mjere upravnog i inspekcijskog nadzora nadležnog organa državne uprave u pravcu preduzimanja svih mjera potrebnih za pravilno vršenje poslova iz nadležnosti ZIKS-a kao i ličnu bezbjednost i zdravlje lica na izdržavanju kazne, na što je Više državno tužilaštvo u Podgorici ukazalo resornom ministarstvu”, napisala je Ćuković.

Iz Ministartsva pravde, na čijem je čelu Duško Marković, na pitanje šta su preduzeli nakon što im je VDT ukazalo na potrebu preduzimanja pojačanih mjera interne kontrole unutar ZIKS-a, ali i eksternih kontrola, odgovorili su da su u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, od ZIKS-a, pismenim putem zahtijevali preduzimanje pojačane kontrole i nadzora u cilju apsolutnog otklanjanja mogućnosti unošenja nedozvoljenih sredstava u ZIKS.

Osim toga, resorno ministarstvo zahtijevalo je od ZIKS-a i da ih o preduzetim i ostvarenim rezultatima otkrivanja i onemogućavanja unosa nedozvoljenih supstanci blagovremeno obavještavaju, piše u odgovoru koji potpisuje portparolka Ana Radusinović.

Radusinović je istakla da su povodom Krkeljićeve smrti nadležni organi preduzeli sve zakonom propisane radnje kako bi se ispitale okolnosti smrti osuđenog lica, ali i utvrdili eventualni propusti i odgovornosti službenika obezbjeđenja paviljona u kojem je bio smješten pokojni Krkeljić.

U odgovoru se ističe da je policija radila uviđaj i pretres prostorija i stvari Krkeljića, a da su službenici obezbjeđenja ZIKS-a dodatno pretresli prostorije i stvari i tom prilikom nisu pronašli bilo kakve predmete nedozvoljene za posjedovanje osuđenim licima.

“Nakon izvršenog uvida u video materijal, prikupljanja službenih zabilješki, izjava i saslušanja osuđenih lica, uprava Zavoda je preduzela aktivnosti na utvrđivanju eventualnih propusta i odgovornosti službenika obezbjeđenja i na osnovu prikupljenih činjenica našla da u radnjama i postupcima službenika u paviljonu u kojem je bio smješten pokojni Krkeljić nema elemenata disciplinske odgovornosti. Do sada, istraga koju sprovodi Uprava policije, kao ni aktivnosti Zavoda nisu dovele do saznanja na koji način je Ratko Krkeljić došao do psihoaktivne supstance kojom se predozirao”, odgovorili su iz Ministarstva pravde.

Tokom 2012. i 2013. godine nije bilo postupaka protiv službenika ZIKS-a za eventualno unošenje opojnih droga u Zavod.

U proteklih nekoliko godina ovo je drugi slučaj predoziranja u ZIKS-u. U oktobru 2009. godine u spuškom zatvoru preminuo je osuđenik Alen Harović, a njegov cimer Dragan Mihailović u posljednjem trenutku spasen je od posljedica trovanja. Istraga o smrti Harovića kasnije je dovela do osuđujućih presuda. Mladen Boričić osuđen je na šest i po godina zbog prodaje heroina. Veselinka Ristov dobila je dvije godine i šest mjeseci, jer je u farmerke ušila drogu, a potom ih predala majci Bojana Jovićevića da ih unese u zatvor. Jovićević je osuđen na četiri godine, a Ivan Vujošević na dvije godine robije.

Za razliku od slučaja Krkeljić, nakon čije smrti nije utvrđena odgovornost u ZIKS-u, nakon interne kontrole, sprovedene posle Harovićeve smrti, jedan službenik, koji je radio kao sprovodnik, dobio je otkaz, dok je protiv petorice pokrenut disciplinski postupak, a tadašnji direktor zatvora podnio je ostavku.

Rade na tome da zatvori liče na one u EU

Iz Ministarstva pravde saopštili su da na programskom nivou, to ministartsvo sprovodi čitav niz reformskih aktivnosti u oblasti izvršenja krivičnih sankcija kako bi taj sistem usaglasili sa savremenim standardima.

Radusinović je istakla da je nedavno održana Konferencija o etici i zdrastvenoj zaštiti u zatvorima koju je Savjet Evrope suorganizovao u Crnoj Gori okupila eksperte iz te oblasti na nacionalnom nivou, eksperte Savjeta Evrope i predstavnike nevladinih organizacija.

Oni su, pojasnila je, razmijenili iskustva i najbolje prakse u oblasti zdravstvene zaštite u zatvorima, prilagođavanja standardima Savjeta Evrope u oblasti medicinske etike u zatvorima, radu sa zatvorenicima zavisnicima od droga kao i terapiji nakon otpuštanja psihijatrijske njege i planova tretmana psiho-socijalne rehabilitacije, zdravstvenoj zaštiti ranjivih kategorija u zatvorima, sprečavanju suicida...

Bonus video: