Tužilaštvo provjerava Krapovića i Franovića

Prijavu protiv gradonačelnika Budve i aktuelnog v.d. direktora Turističke organizacije Budva, kotorskom tužilaštvu predalo je Ministarstvo javne uprave
106 pregleda 18 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.07.2017. 20:06h

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je predmet, nakon prijave Ministarstva javne uprave da postoji sumnja o zloupotrebi i samovlašću predsjednika Turističke organizacije Budve, gradonačelnika Dragana Krapovića i aktulenog v.d. direktora te TO Mladena Franovića, oko organizacije izborne Skupštine najjače crnogorske lokalne turističke organizacije.

Krapović, koji se nalazi na čelu TO Budve, sredinom aprila dao je ovlašćenje Franoviću, koji tada nije bio zaposlen u budvanskoj TO da organizuje sjednicu izborne Skupštine ove lokalne turističke organizacije.

Na burnoj sjednici, koja je bila zatvorena za medije, tada je smijenjen dotadašnji izvršni odbor budvanske Turističke organizacije i imenovan novi. Sjednicu su tada napustili predstavnici dijela hotelske privrede - HG „Budvanska rivijera“ i „Montenegro stars hotels group“, kao i predstavnici , JP „Morsko dobro“ i Crnogorskog turističkog udruženja optužujući Krapovića da je prekršio zakonske propise, Statut i Posovnik i najavili da će prijaviti cijeli slučaj, što su i učinili.

Krapović je tada kazao da je cijela procedura oko sazivanja, održavanja izborne skupštine te smjene dosadašnjih odbora i izbora novih članova sprovedena u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom TO i pozvao da se pokrenu postupci ukoliko je bilo propusta.

Upravna inspekcija je tada izvršila kontrolu.

„U vezi sa činjenicama iz zapisnika upravnih inspektora koje se odnose na davanje ovlašćenja od strane predsjednika TO Budva, licu koje nije zaposleno u TO Budva, da organizuje sjednicu Turističke organizacije, a u pitanju su prema Poslovniku o radu TO i Statutu TO opštine Budva, poslovi iz nadležnosti Stručne službe, upravni inspektori su zbog postojanja indicija o zloupotrebama i samovlašću lica koje su poslove obavljali, obavijestili Osnovno državno tužilaštvo Kotor, kako bi ispitali da li ima elemenata za preduzimanje mjera iz njihove nadležnosti“, saopšteno je „Vijestima“ iz Ministarstva javne uprave.

Portparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, državna tužiteljka Tijana Čelanović potvrdila je „Vijestima“ da je formiran predmet koji je u fazi izviđaja.

„Povodom prijave podnosioca Vlade, Ministarstva javne uprave - Odjeljenja za inspekcijski nadzor u kojoj su su navedene nepravilnosti pri organizaciji izborne skupštine Turističke organizacije Budva u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran je predmet koji se nalazi u fazi provjere. Nakon prikupljanja neophodnih informacija i njihove analize biće donijeta oduka o daljem postupanju“, navela je Čelanović u pisanom odgovoru. Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u TO Budva, kako su naveli u Ministarstvu javne uprave, proslijeđen je Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje po Zakonu o turizmu vrši nadzor nad njegovim sprovođenjem.

Bonus video: