Tužilaštvo traži, ali ne nalazi Lakićević Đuranović

Iako joj poziv iz ODT nije uručen, u zakazano vrijeme pojavio se zastupnik vanredne profesorice Pravnog fakulteta
11192 pregleda 7 komentar(a)
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: Vesko Belojević

Vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović nije se pojavila na saslušanju u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu po krivičnoj prijavi Centra za građansko obrazovanje zbog osnovane sumnje da je plagirala rad bivšeg studenta Đorđija Drinčića i objavila ga kao svoj u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, iz ODT su danima tražili Lakićević Đuranović na Pravnom fakultetu, kako bi joj uručili poziv za saslušanje zakazano za juče u ODT. Navodno nijesu uspjeli da joj poziv uruče direktno.

Bez obzira na to, juče se u zakazanom terminu pojavio njen advokat Goran Velimirović, ali “Vijesti” nijesu uspjele da potvrde zbog čega se i Lakićević Đuranović nije pojavila.

Velimirović je juče kratko saopštio “Vijestima” da zastupa profesoricu Pravnog fakulteta, ali nije odgovorio i da li je u ODT-u bio sam ili sa klijentkinjom.

Iz podgoričkog ODT ranije su saopštili da provjeravaju podatke iz krivične prijave protiv Lakićević Đuranović. Na jučerašnja pitanja “Vijesti” nijesu odgovorili.

Prema nezvaničnim saznanjima, postupajući tužilac u ovom slučaju je Vukas Radonjić, koji je inače u podgoričkom ODT određen za krivična djela protiv intelektualne svojine.

Senat Univerziteta Crne Gore formirao je Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata za naučni članak vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse”, u časopisu “Pravni život”, Udruženja pravnika Srbije.

To je nedavno odlučeno na sjednici Senata, a Komisiju čine dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, metodolog i prodekan na Pravnom fakultetu Marko Dokić i profesor i bivši predsjednik Suda časti UCG-a Dražen Cerović.

“Komisija je dužna da sprovede postupak u roku od 30 radnih dana. Postupak je hitan i sprovodi se uz dužno poštovanje prava svih učesnika, a saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju se povjerljivim do njegovog okončanja”, navodi se u ranijem saopštenju Senata UCG.

NVO CGO je prethodno predlog za utvrđivanje akademskog integriteta dostavila Rektoratu UCG, Sudu časti UCG i Pravnom fakultetu, ali i krivičnu prijavu podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Lakićević Đuranović “Vijestima” nije odgovorila na pitanja o plagijatu.

Bonus video: