Tužilaštvo traži papire o novcu za četiri NVO

Dokumentacija je tražena za NVO “Otvorena škola”, Forum MNE, Crnogorski omladinski forum (COF) iFond za aktivno građanstvo (Fakt)
6 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Vesko Belojević
Đurđina Ivanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.01.2013. 20:08h

Odjeljenje Specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije provjerava dokumentaciju Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Tu informaciju potvrdila je sinoć “Vijestima” specijalna tužiteljka za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Đurđina - Nina Ivanović.

Njena zamjenica Marija Raspopović tražila je 27. novembra od predsjednika Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Borisa Buškovića, koji je pomoćnik ministra finansija, da Tužilaštvu dostavi podatke i dokumentaciju o načinu, kriterijumima i postupku izbora planova i programa za čije finansiranje su raspodijeljena sredstva te Komisije za četiri nevladine organizacije.

Dokumentacija je tražena za NVO “Otvorena škola” - Danilovgrad, NVO “Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE)”, NVO “Crnogorski omladinski forum (COF)” i NVO “Fond za aktivno građanstvo (Fakt)”, za period od 2007. do 2011. godine. Od Komisije je tražen i finansijski izvještaj tih nevladinih organizacija za svaku godinu.

Zahtjevom, u kojem stoji da je podatke i obavještenja neophodno dostaviti u što kraćem roku, traženo je i obavještenje o tome da li su nevladine organizacije čiji su planovi odbijeni podnosili zahtjeve za obrazloženje takvih odluka, i da li je i na koji način Komisija rješavala te zahtjeve.

Raspopovićeva se interesovala i da li je na odluke o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću data saglasnost Savjeta za saradnju sa NVO

Raspopovićeva se interesovala i da li je na odluke o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću data saglasnost Savjeta za saradnju sa NVO.

Odlukom te Komisije za 2011. godinu, NVO Fakt za program “Podrška društvenoj inkluziji djece sa smetnjama u razvoju” dobio je 34.735,00 eura, NVO Otvorena škola za projekat “Želim da naučim više” dobila je 2.285,00 eura. Ta NVO i u 2012. godini dobila je 2.710,00 eura za program “Prevencija narkomanije u osnovnim školama i srednjim školama”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, prijavu tom tužilaštvu podnio je predstavnik NVO “Euromost” iz Bijelog Polja Almer Mekić.

Bonus video: