Tužilaštvo u VD stanju: Vučković ne zna šta će sa optužnicama

“Ne osjećamo političku krivicu, sve je u granicama procedure i demokratskog odlučivanja”
142 pregleda 12 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2014. 13:50h

Do kada će trajati neizvjesnost i vanredno stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu, kao stubu pravosudne vlasti i glavnoj adresi za poglavlje 23, moglo bi se znati za nedjelju dana.

Za 14. april je naime u Skupštini zakazana nova runda glasanja za advokata Gorana Rodića, koji je od četiri kandidata jedini ostao u trci za vrhovnog tužioca. Iako nema potvrde da je obezbijeđeno 49 poslanika (tri petine glasova) koji će glasati za njega, dio javnosti spekuliše i nada se da će iz Evropske unije uslijediti odlučujući pritisak na vladajući DPS kako bi se tužilac konačno izabrao.

Time bi se završio jednogodišnji period VD stanja, nakon što je Ranki Čarapić istekao mandat ravno prije 12 mjeseci. Političke partije, koje odlučuju o izboru tužioca, za jednogodišnju prazninu ne vide svoju odgovornost. SDP kaže i da je procedura izbora u skladu sa rokovima, jer je mijenjan Ustav i Zakon o tužilaštvu.

“Ne osjećamo političku krivicu, sve je u granicama procedure i demokratskog odlučivanja”, rekao je predsjednik Odbora za pravosuđe i poslanik SDP-a Rifat Rastoder

“Ne osjećamo političku krivicu, sve je u granicama procedure i demokratskog odlučivanja”, rekao je predsjednik Odbora za pravosuđe i poslanik SDP-a Rifat Rastoder.

Vršilac dužnosti tužioca Veselin Vučković, prema informaciji “Vijesti”, jedva drži pod kontrolom situaciju u tužilaštvu, jer ne zna čemu prije da se posveti. S jedne strane stižu ga neistražene afere za koje se interesuje Brisel, poput Snimka i Telekoma, ali i ubistvo Duška Jovanovića, neriješeni napadi na novinare i imovinu medija... Takođe, tužilaštvo je svakodnevno zatrpano novim prijavama za teška krivična djela, posebno korupciju.. ali i zahtjevima da izvršnoj vlasti podnosi raporte u kojoj fazi su pojedini predmeti.

Nedavno je održan sastanak na kome su Vučković, specijalna i osnovna tužiteljka Đurđina Ivanović i Ljiljana Klikovac raportirali premijeru i potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću o istragama koje talasaju javnost, a među kojima su i napadi na novinare. U čitavoj situaciji vršilac dužnosti tužioca konačne odluke o aktivnim predmetima prolongira, čekajući konačno rješenje za mjesto koje pokriva.

Krivi smo jer je pola ili trećina parlamenta naseljena političkim subjektima kojima nema mjesta u ozbiljnim zemljama, koji ne poštuju Ustav”

Prema informacijama “Vijesti” veliki broj istraga za koruptivna krivična djele priveden je kraju, ali tužioci ne dostavljaju optužnice sudu. Vučković je procijenio da je bolje da malo sačeka ne bi li u VDT konačno došao kolega sa “punim kapacitetom”. Ali, taj trenutak stalno se odlaže.

Na posljednjem skupštinskom kolegijumu dogovoreno je da novi krug glasanja o povjerenju uglednom advokatu za vrelu fotelju VDT-a bude 14. aprila, potvrđeno je “Vijestima”. Partije nijesu promijenile stavove ovim povodom, a DPS i ne želi da se izjasni o profesionalnim referencama Rodića. Na pitanje da li je on prihvatljiv kandidat, i ako nije zašto nije, poslanik Miodrag Vuković odgovara pitanjem: “Ko kaže da nismo glasali za njega, pa bilo je tajno glasanje?”.

On je zatim rekao da je neprimjereno da javno priča da li će njegova partija podržati Rodića, jer se time gubi smisao glasačke kutije. Da su bili politički izbori glasački listići poslanika koji su javno saopštili u skupštinskoj sali da podržavaju Rodića bili bi poništeni, dodao je. On odbacuje mogućnost da je njegova partija sa vrhom SNP-a i manjinskim partijama minirala izbor tužioca u drugim krugu.

“Ni sa kim nismo pravili trgovinu, glasali smo za stavove radnog tjela parlamenta”, tvrdi. Vuković priznaje i političku odgovornost DPS za to što nema tužioca sada kada je najpotrebniji:” Nijesmo uspjeli za ovih 20 godina da pomognemo emancipaciji društva i odučimo građane da biraju one koji zlopotrebljavaju njihov glas.

Krivi smo jer je pola ili trećina parlamenta naseljena političkim subjektima kojima nema mjesta u ozbiljnim zemljama, koji ne poštuju Ustav”.

Radunović: Vjerujem da će SNP podržati izbor Rodića za vrhovnog državnog tužioca

Već godinu Crna Gora nema vrhovnog tužioca, a malo je izvjesno da će ga uskoro i dobiti. Čija je to odgovornost, odnosno krivica? Da li mislite da ima veze sa ustavnim promjenama koje su urađene pod pristikom EK i za koje se pretpostavljalo da će dovesti do ovakve situacije?

Do ustavnih promjena došlo je zbog toga što je dosadašnji način izbora VDT omogućavao vladajućim partijama da biraju njima odane ljude.

Ni pod kojim uslovima nismo mogli natjerati dosadašnje VDT da rade svoj posao, ako je to podrazumijevalo dovođenje čelnika režima i njima bliskih ljudi makar samo i u neprijatnu situaciju.

Evo, ovih nas danas zvaničnici jedne velike i moćne zemlje uvjeravaju da su njihovi istražni organi dokazali korupciju prilikom privatizacije "Telekoma", među našim najvažnijim državnim funkcionerima, i pozivaju nadležne organe da ih privedu pravdi, ali ni to nije dovoljno da bi se pokrenuo postupak.

Novi način izbora je, naravno, komplikovaniji, ali isključuje mogućnost izbora klasičnog partijskog vojnika, kao do sada, i podrazumijeva da DPS mora da iskaže jasnu političku volju da je spreman da se odrekne brutalne kontrole tužilačke funkcije.

Ta politička volja još nije iskazana, pa zbog toga još uvijek nemamo novog VDT.

Da li dijelite utisak da je bilo političke trgovine SNP-a i DPS-a oko kandidata za Sudski savjet i VDT?

Da je bilo klasične političke trgovine između ovih partija, vjerovatno bi čitav klub SNP-a glasao za DPS-ovog kandidata Vučkovića. Ipak su, to moramo istaći, njihova četiri poslanika podržala Gorana Rodića. Pretpostavljam da je glasanje dijela kolega iz SNP-a za Vučkovića prije plod nekih ličnih odnosa i obećanja, nego političke trgovine među partijama. Ne vidim drugo logično objašnjenje za ovaj slučaj.

Da li je realno očekivati da Goran Rodić dobije podršku parlamenta ili je realnije da će ponovo biti raspisan oglas za VDT. Kakav kandidat za VDT može dobiti podršku parlamenta pošto je očito da DPS i njegovi saveznici (manjinske partije i dio SNP-a) neće podržati profesionalca?

Ja nemam dilemu. DPS nije spreman da se odrekne poluga moći na kojima zasniva dugogodišnju vladavinu. Da li će gospodin Rodić dobiti potrebnu većinu u parlamentu ili ne, zavisi isključivo od spremnosti centara koji imaju dominantan uticaj na DPS, da na njih izvrše uticaj u tom pravcu. Nažalost, oni, a posebno njihov šef, funkcionišu samo na taj način. Što se tiče kolega iz SNP-a koje pominjete, uopšte ne sumnjam da će ovaj put podržati profesionalca koji nije blizak nijednoj partiji.

Da li smatrate da vaša partija snosi dio odgovornosti zbog toga što je Tužilaštvo u VD stanju godinu dana?

Svi politički akteri koji u najvećoj mjeri determinišu dešavanja u Crnoj Gori, snose dio krivice za VD stanje u Tužilaštvu. Tako je i sa Novom srpskom demokratijom i Demokratskim frontom. Možda je čitav proces promjene zakonodavstva i izbora novog VDT mogao brže da se završi. Međutim, mnogo važnije od brzine je da dobijemo prvog čovjeka Tužilaštva koji je spreman da obavi veliko spremanje i počne da radi u skladu sa očekivanjima građana Crne Gore. Dosad su izbori za ovu važnu državnu funkciju trajali kratko, ali je rezultat bio poražavajući. Bolje je ovako.

Vuković: Neki ne vide dalje od nosa, Ustav kao da je rastegljiv

“Partije ne vide dalje od nosa, interes lidera i rukovodstava partija doveo je do ovoga do čega smo došli. Da demonstriramo stav da smo sami sebi dovoljni, da u parlamentu sve počinje i završava se. Odbacili smo kandidata Tužilačkog savjeta koji je 30 godina u pravosuđu, kod drugog odlučivanja smo se kompromitovali, počeli smo vrlo rastegljivo da tumačimo Ustav, kao da je neobavezno štivo. Šta znači odlaganje izbora VDT-a nakon drugog kruga, kad jasno piše da se nakon toga raspisuje ponovni oglas?” pita Miodrag Vuković.

Bonus video: