Tužio JP "Čistoća": Smeće ne odvoze, a traže da plaćam

Iz "Čistoće" tvrde da zaposleni odvoze otpad i da korisnici ne mogu biti oslobođeni obaveze plaćanja odvoza smeća
226 pregleda 0 komentar(a)
Ulica Miladina Vujoševića, Foto: Zoran Đurić
Ulica Miladina Vujoševića, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2017. 19:28h

Podgoričanin Milorad Kalezić tvrdi da "Čistoća" ne odvozi smeće iz Ulice Miladina Šega Vujoševića (nekadašnja Martinićka) na Staroj Zlatici, a da od mještana traže da plaćaju račune.

Kalezić se sa preduzećem "Čistoća" sudi od kraja 2013. godine, a suđenje je počelo tužbom zbog njegovog duga "Čistoći" od 90 eura.

On tvrdi da je falsifikovan njegov potpis koji je unijet u zapisnik "Čistoće" o stambenoj površini, te da su pogrešno unesene i adresa stanovanja i površina kuće. Umjesto adrese Martinićka bb, u Zapisniku, kako je kazao, piše Martinićka D37, a umjesto 73 kvadrata, navedeno je da kuća ima 120 kvadrata.

Iz "Čistoće" je saopšteno da to društvo "nema nikakvu potrebu da falsifikuje bilo čiji potpis", te da evidentiranje korisnika usluga rade zaposleni, zaduženi za evidenciju objekata i naplatu. Evidentiranje, kako je odgovoreno, rade na osnovu podataka koje od korisnika dobijaju na terenu i dokumentacije koju dostavljaju sami korisnici usluga.

Uvidom u zapisnik Kalezić je utvrdio da su podaci koji su navedeni o njegovoj imovini netačni.

"Vidjevši da mi stižu visoki računi, predao sam zahtjev da pogledam zapisnik. Nakon dužeg perioda dobio sam dokument i vidio da potpis na koji se iz "Čistoće" pozivaju ne može biti moj ni pod kakvim okolnostima", kaže Kalezić.

On je tražio da sudski vještak utvrdi identičnost potpisa, čemu su se, kako je kazao, protivili iz suda, govoreći mu da će sve troškove morati on da snosi.

Kalezićev potpis je ipak predat sudskoj vještakinji Veselinki Nikčević u oktobru 2016. godine. Kalezić je kazao da je Nikčević, nakon upoređivanja njegovog potpisa sa ostalim dokumentima i potpisima na licu mjesta, Osnovnom sudu 20. februara 2017. dostavila zaključak da na Zapisniku nije njegov potpis.

Iz "Čistoće" nijesu podnijeli prigovor na vještačenje.

Upoznati sa slučajem Kalezića, 11 mještana ove ulice je podnijelo zahtjev za uvid u original zapisnika o izmjerenoj stambenoj površini, ali Kalezić navodi da nikome, osim njemu, nije omogućen uvid ni u original ni u kopiju dokumenta.

Iz "Čistoće" je “Vijestima” saopšteno da zapisnik o utvrđenoj površini stambenog ili poslovnog prostora predstavlja obrazac koji koriste u svrhu interne evidencije i ne predstavlja ugovorni odnos između stranaka.

Kalezić je kontaktirao Direkciju za zaštitu potrošača koji su između ostalogsaopštili, da "je zakonodavac sasvim jasno utvrdio da svi pružaoci javnih usluga, što između ostalog treba da zaključe odgovarajući ugovor sa potrošačem".

Površina stambenog objekta kojim Kalezić raspolaže ponovo će se utvrditi drugog juna, a potom očekuje i presudu.

Kontejneri samo u dijelu ulice

Kalezić je kazao da se u ulici, u kojoj stanuje kontejneri nalaze samo na početku, što nije pogodno za odlaganje otpada iz svih domaćinstava.

"Treba da plaćam neke usluge koje ne dobijam? To tako ne ide, ako nema usluge nema ni para. Tada sam počeo da se raspitujem kako da stopiram račune koji pristižu. Istraživao sam Zakon o zaštiti potrošača i vidio da u članu 35 stoji da uslovi usluga moraju biti utvrđeni ugovorom. Ja taj ugovor sa "Čistoćom" nikada nijesam potpisao a ne poznajem bilo koga ko jeste”, ističe Kalezić.

Iz "Čistoće" su odgovorili da nisu dio distributivne mreže, pa ne postoji obaveza potpisivanja ugovora o pružanju usluga sa korisnicima, već je obaveza plaćanja odvoza komunalnog otpada zakonska obaveza svih korisnika usluga.

Iz tog preduzeća navode da zaposleni odvoze otpad iz kontejnera sa kompletnog prostora grada i tako pružaju uslugu, te korisnici ne mogu biti oslobođeni obaveze plaćanja.

Bonus video: