Tužioci iz Delavera kod Markovića

"Matenico LLC", koji je registrovan u Delaveru, osnivač je "Mat company" braće Šarić u Pljevljima, a ona je samo jedna od nekoliko Šarićevih firmi na toj ofšor destinaciji
162 pregleda 2 komentar(a)
Duško Marković, delegacija Delaver, Foto: Gov.me
Duško Marković, delegacija Delaver, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.11.2012. 22:20h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković razgovarao je sa američkim tužiocima, čija je ingerencija država Delaver, odnosno, ofšor destinacija u Americi.

Delaver je javnosti u Crnoj Gori poznata po odbjeglom Darku Šariću, za koga su tužioci nekoliko država iz regiona tvrdili da je milione eura od šverca kokaina uplaćivao na račune ofšor firmi u ovoj američkoj državici.

"Matenico LLC", koji je registrovan u Delaveru, osnivač je "Mat company" braće Šarić u Pljevljima, a ona je samo jedna od nekoliko Šarićevih firmi na toj ofšor destinaciji.

Marković je u vili "Gorica" razgovarao sa delegacijom američkih tužilaca države Delaver Čarlsom Batlerom, zamjenikom vrhovnog tužioca te države i Ketlin Dženings, glavnom tužiteljkom Ministarstva pravde SAD za državu Delaver, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Da li je tokom sastanka bilo riječi o transferu prljavog novca sa ove ofšor destinacije, iz Markovićevog kabineta nije navedeno.

U protokolarnom saopštenju piše da je ministar "upoznao sagovornike sa aktivnostima Crne Gore na polju vladavine prava, sa akcentom na reformi pravosuđa i u tom kontekstu "sa posebnom ulogom crnogorskog tužilaštva".

"Sagovornici su razmijenili iskustva dviju država na tom planu i konstatovali potrebu promovisanja važnosti tužilačke organizacije na planu borbe protiv kriminala i korupcije", navodi se i dodaje da je sa tužiocima Delavera dogovorena "konkretna stručna saradnja".

Američki tužioci su se susreli sa predstavnicima sudske vlasti, tužilaštva i sa studentima.

Bonus video: