Tužni prizor: Na Goliji ubijeno devet srna

“Srna je kao dijete, plače kada je u opasnosti i te suze će stići i one koji su ih ubijali i one koji im to dopuštaju”, kazao je jedan od mještana
292 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2014. 21:27h

U Goliji, na lokalitetu Petrova dola, mještani zaseoka Prevale prije nekoliko dana pronašli su glave i kože od devet ubijenih srna, plemenite divljači koja je zaštićena zakonom.

Mještani i lovci iz Golije su ogorčeni još jednim, kako kažu, divljanjem krivolovaca. Dopisnik “Blica Montenegro“ iz Nikšića Bato Perović je na Jutjubu postavio snimak tužnog i istovremeno jezivog prizora sa Golije.

“Srna je jedina životinja koja plače kada je u opasnosti i koja bježi čovjeku da nađe spas. Devet srna ubili su krivolovci na planini Goliji kod Nikšića. Ostale su odrane kože i glave sa očima punim neba i suza. Država ćuti, srne ne glasaju, ali glasaju krivolovci i svaki od njih donese po desetak glasova. Oni su u ovoj državi ugledni građani. Njih je sve više, a srne nestaju”, napisao je Perović ispod snimka.

Mještani Golije, koji ne žele da im se pominje ime, tvrde da se deset godina bore protiv uništavanja plemenite divljači na planini, da su slali brojne dopise, a da je to rezultiralo “privođenjem i šikaniranjem ljudi koji su podnosili te prijave”.

“Srna je kao dijete, plače kada je u opasnosti i te suze će stići i one koji su ih ubijali i one koji im to dopuštaju”, kazao je jedan od mještana.

Uznemiravajući sadržaj

Vjeruje se da bi sve bilo drugačije da Goliju, lokalitet koji zauzima 220 kvadratnih kilometara i na kome još postoje tri zaštićene vrste – medvjed, srna i veliki tetrijeb, pokriva veći broj lovočuvara, a ne samo jedan. Često se dešava da lovočuvara neko zovne i namjerno uputi u pogrešnom pravcu, dok se ne završi pokolj srna.

One se u Petrovima dolima svake zime spasavaju od snjegova u Pivi i planinama Hercegovine.

Ovogodišnja lovna sezona počela je tako što je na dan otvaranja sezone, 6.oktobra, u Goliji ubijena košuta. To se na istom lokalitetu dogodilo i u januaru 2012.godine

Republički inspektor za šumarstvo i lovstvo Radoman Suknović kazao je juče da je, čim je od novinara čuo za snimak, sve prijavio zamjeniku načelnika nikšićke policije.

“Ujutro odmah idem za Goliju da razgovaram sa mještanima i lovočuvarem i neću se zaustaviti dok se ne otkrije i kazni onaj ili oni koji su ovo uradili”, kazao je Suknović.

Ovogodišnja lovna sezona počela je tako što je na dan otvaranja sezone, 6.oktobra, u Goliji ubijena košuta. To se na istom lokalitetu dogodilo i u januaru 2012.godine.

U oba slučaja krivolovci su bili članovi lovačke organizacije "Dr Zoran Kesler". Upravo lovočuvari te organizacije su uhvatili krivolovce i prijavili ih. Protiv njih se vodi krivični postupak, a za krivično djelo nezakonitog lova slijedi kazna zatvora do tri godine.

“Maksimalno smo rigorozni kada je krivolov u pitanju i trudimo se da to svedemo na minimum. Što se tiče lovačke organizacije 'Dr Zoran Kesler' moram reći da zaista rade dobro svoj posao, da nikoga ne štede”, rekao je Suknović.

Predsjednik ekološkog pokreta “Ozon” iz Nikšića Aleksandar Perović smatra da su ubijene srne samo još jedan u nizu dokaza da je ekokriminal, u ovom slučaju krivolov, uzeo maha:

"Jeziv video zapis, koji bi trebalo da bude zanimljiv i za tužilaštvo, policiju i Upravu za inspekcijske poslove, dokaz je i da građani nemaju povjerenje u sistem, jer umjesto nadležnim organima, dokaze dostavljaju medijima i nevladinim organizacijama”.

Green Home na odgovornost poziva Ministarstvo poljoprivrede

NVO Green Home pozvala je na odgovornost sva lica koja su izvršila ili bila saučesnici u pokolju srna na području Golije, tokom novogodišnjih praznika.

"Tražimo da se sprovede detaljna istraga i počinioci krivičnih djela kazne za ovaj monstruozni zločin. Vjerujemo da se zločini u šumama nad ovim plementim životinjama, kao i drugoj divljači, dešavaju u saznanju i uz pomoć policije, šumarsko-lovne inspekcije i pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Crne Gore, zbog čega Vlada Crne Gore i nadležni iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja treba da organizuju hitno saslušanje čelnika ovih organizacija", saopšteno je iz te NVO.

Dodaje se da ukoliko se ne dovedu počinioci ovog djela pred lice pravde, "tražićemo ostavku odgovornih lica iz resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja":

Zbog situacije opšte zloupotrebe upravljanja lovištima i neregularnog vršenja lova "došli smo u situaciju da je divljač u crnogorskim šumama gotovo istrijebljena, a ono malo što je ostalo prolazi na isti način kao ove srne"

U Crnoj Gori, kako navode u NVO Green Home, nikada nije izvršeno inventarisanje divljih životinja i niti jedan katastar lovišta ne odražava stanje na terenu.

"Ta činjenica diskredituje svako planiranje korištenja tih resursa, istovremeno uzrokujući svakakve manipulacije do potpunog uništenja pojedinih vrsta. Čak je i Savjet Vlade 2011. u izradi preporuka u oblasti lovstva konstatovao da je "Zakon o lovstvu kojim se uređuje gazdovanje lovištima nedopustivo manjkav i u dijelovima neprimjenjiv", dok iste preporuke Vlade nikad nisu prihvaćene i primjenjene od strane nadležnog ministarstva", navodi se u saopštenju.

Zbog situacije opšte zloupotrebe upravljanja lovištima i neregularnog vršenja lova, kako se dodaje, "došli smo u situaciju da je divljač u crnogorskim šumama gotovo istrijebljena, a ono malo što je ostalo prolazi na isti način kao ove srne".

Galerija

Bonus video: