U 2018. planirano 120.000 eura za nabavku opreme i specijalizovanih vozila

U prethodnom periodu, ističu iz Komunalnih usluga, nabavljena su tri potpuno nova vozila za održavanje javne rasvjete i svjetlosne signalizacije
0 komentar(a)
Podgorica grad, Foto: Boris Pejović
Podgorica grad, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2017. 08:30h

Gradsko preduzeće Komunalne usluge planira da u 2018. godini uloži sredstva u iznosu 120.000 eura u nabavku opreme i specijalizovanih vozila, saopštili su iz tog preduzeća.

Naime, planom investicija koji je sastavni dio Programa rada za 2018. godinu ovog društva, navodi se da će ova sredstva biti utrošena za nabavku mjernih instrumenata, električarskih alata, dizalica za potrebe održavanja javne rasvjete i svjetlosne signalizacije, vozila za obilazak javne rasvjete, rezervnih djelova i zaštitne opreme.

"Podsjećamo da je Društvo u prethodnom periodu nabavilo specijalno ispitno vozilo za kablove, sa određenim obimom opreme. Ovom opremom je moguće ispitivati kablove do 50 kV, a Komunalne usluge jedino je preduzeće koje trenutno u Crnoj Gori pruža ovu vrstu usluge. Kako bi ponuda bila proširena u 2018. godini potrebno je nabaviti uređaj za mjerenje otpora uzemljenja, mrežne analizatore i dr. Na ovaj način dobiće se mogućnost izdavanja neophodne dokumentacije za tehnički prijem elektroenergetskih objekata, što će dodatno uvećati prihode Preduzeća od trećih lica. Nabavkom električarskih alata opremiće se mobilne ekipe za efikasno održavanje objekata koji su ovom Preduzeću povjereni na održavanje," navode iz ovog preduzeća.

U prethodnom periodu, ističu, nabavljena su tri potpuno nova vozila za održavanje javne rasvjete i svjetlosne signalizacije, a u 2018. godini planirana je nabavka još jedne dizalice, obzirom da je za održavanje infrastrukture koja je ovom društvu povjerena potrebno minimum šest potpuno ispravnih dizalica.

"Obzirom na obimnu infrastrukturu koju je potrebno kvalitetno održavati, prvenstveno javnu rasvjetu i svjetlosnu signalizaciju koja direktno utiče na bezbjednost naših sugrađana i svih učesnika u saobraćaju, potrebno je vršiti dnevne obilaske glavnih putnih pravaca i periodične obilaske (sedmične) sporednih putnih pravaca i ulica u gradskim i prigradskim naseljima i selima. Za ovu namjenu potrebno je nabaviti putničko vozilo bez posebnih zahtjeva i opreme, poželjno manjih dimenzija sa manjom radnom zapreminom pogonskog agregata zbog manje potrošnje. Ovo vozilo je potrebno opremiti samo osnovnim električarskim alatom i manjom količinom rezervnih djelova (osigurači, uklopni časovnici i kontakteri) za hitne intervencije," zaključuju iz preduzeća Komunalne usluge.

Bonus video: