U akciji UPSUL-a kod Svetog Stefana spašeno i dvoje maloljetne djece

Čamac je bio vezan na bove sa tegovima, koje su uslijed veoma jakog sjevernog vjetra popuštale, te je prijetila opasnost da se nasuče na hridine ostrva Sveti Stefan
6070 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije spasavanja, Foto: UPSUL
Sa akcije spasavanja, Foto: UPSUL

Dežurni operateri na Pomorsko operaivnom centru Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) sinoć u 22.41 sati su primili informaciju od kolega iz Sektora granične policije Budva, da je potrebna hitna asistencija čamcu tipa ''Guc'' dužine 8 matera na kojem se nalazi jedna odrasla muška osoba sa dvoje maloljetnje djece od 6 i 7 godina, kod Svetog Stefana.

Čamac je bio vezan na bove sa tegovima, koje su uslijed veoma jakog sjevernog vjetra popuštale, te je prijetila opasnost da se nasuče na hridine ostrva Sveti Stefan.

"Brzom reakcijom, spasilački čamac SAR-1, sa posadom Koković, Zaganjor i pripadnik SGP Bar, su isplovili po veoma nepovoljnim vremenskim prilikama, gdje su udari sjevernog vjetra dostizali do 35 čvorova, a talasi visine do tri metra. U tako lošim meteo uslovima, oni su uspjeli da stignu za 40 minuta do ugroženog plovila, i uz preventivnu asistenciju, uspjeli da doprate bezbjedno čamac do marine Dukley Budva, gdje ga je preuzela dežurna služba, čime je ova akcija uspješno završena." kazao je jutros "Vijestima" načelnik Službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Radar
Radar(Foto: UPSUL)

Prema njegovim riječima, tokom svog vremena trajanja ove akcije traganja i spašavanja, dežurni operateri Perunović i Čejović su preko radarskog sistema VTS službe, budno navodili i komunicirali sa posadom čamca SAR-1 i sa čamca u nevolji, kojem su davali savjete i podršku.

Nakon obavljene akcije čamac SAR-1, se poslije ponoći uputio ka luci Bar, gdje ga je na povratku opet sačekalo jako nevrijeme.

Ovo je prva ozbiljnija akcija koju je pred ljeto sprovela Služba traganja i spašavanja koja radi u sklopu Sektora sigurnosti plovidbe, a ujedno je pokazala i dobru pripremljenost posade i kvalitetno urađen servis plovila, pa SAR služba UPSUL spremno dočekuje predstojeću nautičku i turističku sezonu, sa nadom da bude što manje ovakvih situacija..

Bonus video: