U apotekama nema nitroglicerina

Da se nitroglicerin neće uskoro naći u apotekama potvrdili su za “Vijesti“ iz Montefarma objašnjavajući da ga “na posljednjem tenderu za nabavku lijekova niko od proizvođača nije ponudio”.
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 21:31h

Nestašica pojedinih lijekova u susjednoj Srbiji osjeća se i kod nas, pa u crnogorskim apotekama nedostaje određeni broj medikamenata srpskih proizvođača.

Tako već tri mjeseca na našem tržištu nema “nitroglicerina”, srbijanskog proizvođača “Srbolek”, kao ni “baktrima” koji proizvodi srbijanska ”Galenika”.

Da se nitroglicerin neće uskoro naći u apotekama potvrdili su za “Vijesti“ iz Montefarma objašnjavajući da ga “na posljednjem tenderu za nabavku lijekova niko od proizvođača nije ponudio”.

Takođe, višemjesečna nestašica “baktrima”, kako su pojasnili iz te ustanove, ”uzrokovana je lošom dinamikom isporuke, ali i zato što je novi tender za nabavku u toku”.

"Nastojaćemo da nitroglicerin tablete, na bilo koji način, ukoliko to bude moguće, nabavimo. Jedno od rješenja je i da se druga doza ovog lijeka stavi na pozitivnu listu. Do tada postoje određene paralele koje su u komercijalnoj prodaji" saopštili su iz Montefarma.

"Vigontol" ponovo u apotekama

Među lijekovima kojih izvjesno vrijeme nema u državnim apotekama su i “kliacil” tablete čije su, kako je objašnjeno iz Montefarma, tenderske količine potrošene, te bi trebalo uskoro da se potpišu novi ugovori sa veledrogerijama, kako bi apoteke biti uredno snabdjevene.

"Spalmotil rastvor u apotekama će se naći za desetak dana. “Eritromicin” sirup, koji je nedostajao neko vrijeme, smo dobili, a za “sinacilin” postoje paralele sa istim indikacionim poljem" kazali su iz Montefarma.

Oni su naveli i da će se nove i apsolutno ispravne “vigontol” oralne kapi, koje su povučene sa tržišta nakon što je u septembru prošle godine to naložila Agencija za lijekove zbog utvrđenih nečistoća u njima, u apotekama naći uskoro. U pitanju su kapi vitamina D, koje se najčešće daju djeci do dvije godine starosti.

Podgorički privatni apotekari potvrđuju da “baktrima” odavno nema, ali i ističu da je u prodaji, mada po duplo višoj cijeni paralelni lijek koji proizvodi zagrebačka “Pliva”. Takođe, ni u tim apotekama nema “nitroglicerina”, izuzev tog lijeka u spreju.

Među ostalim preparatima koji duže vrijeme nedostaju u privatnim apotekama ili je njihova nabavka veoma teška su “kiacil”, “eritromicin”, “nistatin” vaginalete, te “mikosept” šampon.

“Baktrim” se upotrebljava za liječenje infekcija pluća, infekcije bešike, disajnih puteva, te upale uva, dok je “nitroglicerin” medikament za dugotrajno liječenje angine pektoris.

Bonus video: