U Austriji otkrivena spomen ploča crnogorskim žrtvama

“U logoru Mathauzen bilo je zatočeno više od 100 crnogorskih zatvorenika, od kojih polovina nije preživjela”
181 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2016. 16:06h

U Memorijalnom centru logora Mathauzen u Austriji otkrivena je spomen ploča crnogorskim žrtvama i položen vijenac na centralnom spomeniku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Spomen ploča je, kako navode, otkrivena u nedjelju, na obilježavanju 71 godine od oslobađenja logora Mathauzen.

“U logoru Mathauzen bilo je zatočeno više od 100 crnogorskih zatvorenika, od kojih polovina nije preživjela”, podsjetili su iz Minisatrstva.

Oni su kazali da je, nakon ceremonije obilježavanja godišnjice od zatvaranja logora i otkrivanju spomen ploče crnogorskim žrtvama, predstavljena knjiga sjećanja sa više od 84 hiljade imena zatvorenika čiji je identitet do sada utvrđen.

"Po podacima koje posjeduje Memorijalni centar, u Mathauzenu je bilo zatočeno više od 200 hiljada ljudi, od kojih je najmanje 90 hiljada ubijeno ili je umrlo odmah nakon oslobađanja od posljedica terora u logoru”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da obilježavanje oslobođenja logora Mathauzen predstavlja najveću ceremoniju te vrste u Evropi.

"Ove godine joj je prisustvovalo blizu šest hiljada iz svih krajeva svijeta, uključujući i šest preživjelih zatvorenika", naveli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da se ceremonija organizuje u kontinuitetu od 1947. godine, u spomen žrtvama nacističkog terora i progona, kao čin apela protiv svih oblika netolerancije, diktature, ksenofobije i antisemitizma.

Počast žrtvama odali su predsjednik Austrije Hajnc Fišer /Heinz Fischer/, kao i više ministara austrijske Vlade.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador Ivan Milić, vojni ataše u Austriji, Ljubiša Jokić, vojni savjetnik, Vučić Boškovići i sekretar u ambasadi crnogorskoj Ambasadi u Beču, Đorđe Janković, kao i potpredsjednik i generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Ljubomir Sekulić i Dragan Mitov Đurović.

Galerija

Bonus video: