U Baru obilježen Dan osoba sa autizmom: Izloženi radovi Borka Popovića

Kod Borka su simptomi autizma primijećeni u ranom djetinjstvu, a majka ga već osmu godinu iz Ulcinja svakodnevno dovodi na nastavu u OŠ "Jugoslavija"
222 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2018. 16:43h

Svjetski Dan osoba sa autizmom, 2. april, u Baru je obilježen izložbom slika i crteža Borka Popovića iz Ulcinja, učenika devetog razreda integrisane nastave u OŠ "Jugoslavija".

Kod Borka su simptomi autizma primijećeni u ranom djetinjstvu, a majka ga već osmu godinu iz Ulcinja svakodnevno dovodi na nastavu u OŠ "Jugoslavija".

"Beskrajno sam srećna zbog ovoga, slikanje i crtanje su oblasti gdje Borko najviše može pružiti, jer se ne izražava verbalno, nego vizuelno. Ponosna sam zbog njegovog uspjeha i napretka, a sve ovo što vidite, plod je pohađanja ove škole. Znanja i vještine koje je ovdje naučio, niko mu ne može oduzeti", rekla je dječakova majka Spomenka Popović.

Malog slikara su na otvaranju izložbe pjesmom i recitacijom podržali i drugari iz škole i iz odjeljenja integrisane nastave, a nastavnica likovnog vaspitanja, akademska slikarka Danijela Stanković-Drobnjak, rekla je da u školi žele da pripreme Borka da ove godine upiše Srednju umjetničku školu "Petar Lubarda" na Cetinju.

"Teme su mu različite, od motiva iz prirode do svjetskih umjetničkih djela. Već ima karakterističan i upečatljiv stil, veoma je uporan i istrajan u radu u kojem ispoljava dosta preciznosti i detalja i toplih kolorita", istakla je Borkova nastavnica likovnog vaspitanja.

Na otvaranju izložbe u školskom holu, defektolog Biljana Marković koja sa Borkom radi od šestog razreda, istakla je da se ovaj, za slikarstvo izrazito talentovani dječak, lijepo izražava ne samo u likovnom vaspitanju, već i u drugim predmetima.

"Veliko nam je zadovoljstvo kad vidimo da i drugi ljudi dolaze da vide njegove radove, Borko ima samo mali zastoj u komunikaciji dok ga neko dobro ne upozna i malo podstakne, a sve ostalo je besprekorno i svi mu želimo sve najljepše u budućnosti", istakla je Marković.

Defektolog Branka Dumić koja je ranije radila sa Borkom, ukazala je na značaj integrisanog odjeljenja koje je u ovoj školi 1987. otvorilo vrata djeci sa smetnjama u razvoju, omogućivši im mjesto gdje mogu da uče i da se osjećaju sigurno.

Ona je akcentovala da sve ove godine predanog rada i angažovanja karakteriše ljubav nastavnika prema humanom pozivu.

"Nastavnici su činili i čine sve što je u njihovoj moći, da svaki od ovih učenika napreduje, stekne znanje i razvije sposobnosti. Ponosni smo na mnoge naše bivše učenike, jer su bili dobra i poslušna djeca i dobri učenici, poslije osnovnog obrazovanja bi upisivali srednje škole, a najuporniji i fakultete", dodala je Dumić.

Galerija

Bonus video: