U Baru otvoren šampionat u brzoj telegrafiji

OTVOREN SAMPIONAT U BRZOJ TELEGRAFIJI
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2014. 19:31h

U Domu kulure zvanično je otvoren VIII Međunarodni IARU R1 HST, šampionat radio-amatera na kojem se do 16. septembra takmiči 100 radio-amatera iz 16 država.

U prijemu brze Morze telegrafije nadmetaće se takmičari iz Albanije, Bugarske, Bjelorusije, Danske, Njemačke, Mađarske, Italije, Moldavije, Makedonije, Crne Gore, Holandije, Poljske, Rusije, Rumunije, Srbije i Švajcarske.

Pozdravljajući takmičare i organizatore, ministarka odbrane dr Milica Pejanović-Đurišić ukazala je da su mimo političkih funkcija suština njenih aktivnosti već decenijama upravo telekomunikacije, kako u u naučno-istraživačkom radu, tako i na regulatornom planu.

U kratkom podsjećanju na pionirske dane crnogorske radio-telegrafije, ministarka odbrane je istakla doprinos italijanskog Nobelovca Guljelma Markonija koji je na zahtjev knjaza Nikole na Volujici kod Bara sagradio i u avgustu 1904. pustio u rad prvu radio-telegrafsku stanicu na Balkanu, koja je povezala Bar i San Kataldo u Italiji, „a ta radio stanica je u Bernu u međunarodni registar upisana kao crnogorska, sa dometom od 200 kilometara“.

"Vještine koje održavaju radio-amateri su od izuzetog značaja u otklanjanju posljedica prirodnih katastrofa i u spasilačkim operacijama, no, danas u društvu nijesu dovoljno prepoznate", rekla je ministarka Pejanović-Đurišić.

Predsjednik Regije 1 Međunarodne asocijacije radio-amatera Hans Timerman ukazao je da je moto radio-amatera međunarodno prijateljstvo, te da oni, što god da se desi u svijetu, „ostaju prijatelji zauvijek“.

"Čak i kada ne razumijemo jezike, uvijek se možemo vratiti Morzeovom kodu"kazao je Timerman.

Predsjednik međunarodnog sudijskog žirija Oliver Tabakovski poručio je takmičarima da će im sudije „dati jednake uslove“, dok je potpredsjednik Opštine Bar Dragan Simović naveo da grad Bar ne zaboravlja angažman radio-amatera u prvim trenucima nakon što je katastrofalni zemljotres 15. aprila 1979. pogodio crnogorsko primorje.

"U situaciji kada su bila uništena i van upotrebe sva savremena sredstva komunikacije, radio –amateri su tada odigrali lavovsku ulogu u obavještavanju svijeta šta se ovdje dešavalo", dodao je Simović.

Takmičenje je proglasio otvorenim Obrad Mišo Stanišić, predsjednik Saveza radio-amatera Crne Gore koji je od Internacionalne radio-amaterske unije (IARU) lani dobio organizaciju šampionata.

Galerija

Bonus video: