U Baru otvoren VIII edukativni kamp o dijabetesu

Pozdravljajući zvanice i učesnike, utemeljivač kampa dr Kalinić koja je internista endokrinolog u Opštoj bolnici Bar, podsjetila je da je ovaj program do sada pohađalo 250 učesnika iz cijelog regiona, dodajući da je sada akcenat stavljen na edukaciju medicinskih sestara “koje neće sticati nova znanja, već pospješivati interakciju sa pacijentima”
1452 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Privatna arhiva
Sa svečanosti, Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući pregnuću aktivista “Plavog kruga”, okupljenh oko osnivača i predsjednice ovog barskog Društva za borbu protiv šećerne bolesti dr Valentine Vanje Kalinić, u Baru je osmu godinu zaredom otvoren jedini crnogorski edukativni kamp za dijabetičare. Punih pet dana, edukativne radionice iz različitih oblasti besplatno pohađaju trideset mladih dijabetičara iz zemlje i regiona, ali i svi zainteresovani građani, od 9:00- 13:00.

Sve radionice su otvorenog tipa , a predavači su nternisti - endokrinozi, kardiolozi, reumatolozi, nefrolozi, oftalmolozi, specijalisti higijene – dijetolozi, stomatolozi, psiholozi koji će osobama sa dijabetesom i njihovim roditeljima, te ostalim građanimam, govoriti o prevenciji, zdravim stilovima života, novitetima u medicinskim dostignućima u sferi dijabetesa. Inače, ove godine kamp je podržao i NBA košarkaš , proslavljeni Nikola Vučević, čija je poruka preko video-bima emitovana zvanicama na otvaranju.

Pozdravljajući zvanice i učesnike, utemeljivač kampa dr Kalinić koja je internista endokrinolog u Opštoj bolnici Bar, podsjetila je da je ovaj program do sada pohađalo 250 učesnika iz cijelog regiona, dodajući da je sada akcenat stavljen na edukaciju medicinskih sestara “koje neće sticati nova znanja, već pospješivati interakciju sa pacijentima” .

-Drugi dio kampa podrazumijeva dodjelu insulinskih pumpi pacijentima starijim od 27 godina sa medicinskom indikacijom za tim pomagalom , ili su u pripremi za trudnoću . Cilj kampa je da se podigne svijest osoba sa dijabetesom, da redovno uzimaju lijekove, a i primjenjuju zdrave stilove života kako bi odložili komplikacije i sa dijabetesom doživjeli duboku starost što je moguće ako se pridržavaju preporuka ljekara i imaju samokontrolu. Dakle, bitno je da osim uzimanja ljekova pacijent sprovodi i higijensko- dijetetski režim ishrane. Naših dosadašnjih 250 učesnika uglavnom su mladi ljudi sa dijabetesom tip 1, a kamp ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes. Naša nova inicijativa je da, uz pomoć Fonda zdravstva, pacijenti koji su na insulinskim pumpama za potrošni materijal ne idu u Podgoricu, već da ga, uz nadzor, podižu u svom mjestu boravka-rekla je pored ostalog dr Kalinić.

Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, otvarajući kamp pored ostalog je naveo da je od 2017. za sve osobe koji imaju insulinsku terapiju obezbijeđen dovoljan broj trakica i glukometara, a od 2019. svi osiguranici koji boluju od dijabetesa bez obzira na starost imaju pravo na spoljnu portabilnu insulinsku pumpu. On je dodao da je veoma značajno i obezbjeđivanje senzora za kontrolu šećera u krvi, jer naša država kao malo tržište još nema ugovorenog dobavljača. Čirgić je akcentovao značaj zalaganja “Plavog kruga” i endokrinologa Kliničkog centra u predočavanju dobrobiti uvođenja ovih pomagala i ljekova na liste za oboljele od šećerne bolesti.

Predsjednik Nacionalne komisije za dijabetes dr Sreten Kavarić je iskazao zadovoljstvo što u Kliničkom centru Crne Gore u prošlih godinu dana nije registrovan nijedan učesnik kampa “ sa bilo kojom vrstom akutne. komplikacije”

Zvanice je motivacionim govorom pozdravila i glumica Dubravka Drakić, program je vodila Biljan Dabić, a u programu su nastupili i novinar i književnik Milan Vujović, etno- grupa “Zora”, te Dino i Džaja Beharović.

Na globalnom nivou procenat oboljelih od dijabetesa poprima obrise pandemije. Pretpostavka je da u Crnoj Gori dijabetičara ima koliko i stanovnika Opštine Bar - oko 50. 000.

Pored “Plavog kruga”, organizator kampa je i NVO Savez dijabetičkih društava i udruženja Crne Gore, a suorganizatori su Dom zdravlja Bar- savjetovalište za dijabetes i Opšta bolnica Bar.

Stigla i podrška Lajonsa

Podršku kampu poslao je iz Slovenije i Dorijan Maršič, koordinator z a Crnu Goru najveće svjetske volonterske humanitarne organizacioje Lajons klab internešenel (LCI), čija je okosnica djelovanja upravo borba protiv dijabetesa. Dr Kalinič je inače osnivač i potpredsjednica barskog Lajons Kluba.

-LCI poslije prvih 100 godina humanitarnog rada u svom nacrtu humanitarne pomoći za budućnost, diabetes stavlja na prvo mesto. Zajedno sa drugim međunarodnim organizacijama, kao što je UN, svjesni smo da je dijabetes jedan od največih savremenih ubica i veliki zdravstveni problem u cijelom svijetu.

U tom smislu, dajem vam iskreno priznanje u ime Global Action Team i Global Service Team LCI-navodi se u pismu Maršiča organizatorima kampa.

Bonus video: