U Baru više od 500 mjesta, najmanje u Gimnaziji

Srednje muzičke škole u Kotoru i Tivtu nude 25, odnosno 16 mjesta u svojim klupama
1928 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija “Niko Rolović” imaće pet odjeljenja ove godine, Foto: A. Baković
Gimnazija “Niko Rolović” imaće pet odjeljenja ove godine, Foto: A. Baković

Među primorskim gradovima, najviše učenika moći će da upiše srednje škole u Baru - njih više od 530.

Ovaj grad nudi tri srednje škole, od kojih će najmanje mjesta imati u Gimnaziji “Niko Rolović” - 140.

Skoro 200 moći će da upiše ekonomsko-ugostiteljsku školu, od kojih će više od četvrtine učiti da postanu ekonomski tehničari.

Po odjeljenje sa po 28 učenika ima za buduće turističke tehničare i gastronome, dok su sva ostala mjesta namijenjena za trogodišnje programe za konobare, kuvare i prodavce. Barska Srednja stručna škola takođe nudi skoro 200 mjesta.

Spremna je da primi po 14 poljoprivrednih i veterinarskih tehničara, po 28 nautičkih i brodomašinkih tehničara, ali i isto toliko farmaceutskih i tehničara za špediciju, carinu i organizaciju transporta. Kada su u pitanju zanati, u ovu školu mogu se upisati budući cvjećari i bravari.

Srednja mješovita škola “Bratstvo-jedinstvo” u Ulcinju spremna je da popuni klupe sa više od 360 učenika. Od njih 140 koji će pohađati opštu gimnaziju, nastava će u četiri od pet odjeljenja biti na albanskom jeziku.

Po odjeljenje na crnogorskom i albanskom sa po 28 učenika namijenjeno je za turističke tehničare i za ekonomske tehničare.

Kada su u pitanju zanati, nastava na crnogorskom predviđena je za odjeljenje za prodavce, a na albanskom će biti u odjeljenjima za kuvare, konobare, automehaničare i frizere. Jedina srednja škola u Herceg Novom, mješovita škola “Ivan Goran Kovačić”, spremila je 336 mjesta u svojim klupama.

Od toga za 56 učenika ima mjesta u opštoj gimnaziji, a još 28 u filološkoj.

Po 28 učenika moći će da popuni klupe odjeljenja za ekonomskog, fizioterapeutskog, građevinskog i turističkog tehničara, gstronome i restoratere.

Tri odjeljenja od po 28 učenika namijenjeno je za trogodišnje zanate za prodavca, kuvara/konobara i frizera.

Više od 330 učenika moći će da se upiše u neku od tri srednje škole na teritoriji Kotora, od kojih najviše u Pomorskoj.

Pomorska škola imaće po četiri odjeljenja sa po 28 učenika koji će se obučavati za nautičkog i brodomašinskog tehničara.

Jedno odjeljenje od 28 učenika učiće da postane tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta a još 28 njih može da nauči automehaničarski zanat u trajanju od tri godine.

Gimnazija Kotor nudi 140 mjesta, od kojih će 56 imati mjesta u opštoj a 28 učenika u filološkoj gimnaziji.

Po odjeljenje sa po 28 učenika imaće oni koji žele da postanu ekonomski, odnosno zdravstveni tehničar.

Škola za muzičko obrazovanje “Vida Matjan” nudi 25 mjesta, od čega osam za muzičkog tehničara. Tu su i mjesta za solo pjevače, trubače, kvaliriste, gitariste, violiniste, flautiste, klarinetiste, harmonikaša i saksofonistu.

Malo više od 200 mjesta nude dvije srednje škole u susjednom Tivtu.

Većinu, skoro 200, nudi mješovita škola “Mladost”.

Opštu gimnaziju moći će da pohađa 56 učenika, dok će po odjeljenje od po 28 učenika biti namijenjeno za one koji žele da postanu elektrotehničari elektronike i ekonomski tehničari.

Ostali mogu da završe neki od trogodišnjih zanatskih programa za automehaničare, instalatere sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, elektroinstalatere, kuvare i konobare.

Tamošnja Muzička škola nudi 16 mjesta, a ona su namijenjena za jednog ili više klarinetista, saksofonista, flautista, trubača, hornista, trombonista, klavirista, oboista i violinista.

Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” u Budvi pripremila je 280 mjesta.

Od toga u opštoj gimnaziji ima mjesta za 84 učenika, a po jedno odjeljenje sa po 28 učenika namijenjeno je za one koji bi da uče za ekonomske tehničare, turističke tehničare, gastronome i restoratere.

U budvanskoj školi se mogu upisati i trogodišnji zanati za kuvara, konobara i prodavca.

Prijave se podnose od 17. do 21. juna, a konačna rang-lista biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna.

Bonus video: