U bijegu od poplava stigli u Crnu Goru: "Obrenovac više nije grad"

“Spremili smo jedan ranac za djecu i kada je označena uzbuna to je jedino što smo uspjeli ponijeti sa sobom"
5 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 16:13h

Dragana Milošević i Slađana Đorđević sa troje djece, čije su kuće potpuno uništene i poplavljenom Obrenovcu ovih dana uživaju u gostoprimstvu Lighthousa u Igalu.

Akciju je pokrenula je niška humanitarna organizacija Složno u nevolji koja godinama u Herceg Novi na ljetovanje dovodi decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiju. Slađana priča kroz kakvu je golgotu prošla sa kćerkom Tanjom (11) dok je vojska i policija nisu evakuisali i smjestili u prihvatilište u beogradskoj Areni.

O razmjerama katastrofe saznala je tek sutradan kada je mogla da gleda TV, ali ni danas ne zna u kakvom joj je stanju kuća. Kada je voda počela da nadolazi, stigla je do prvih stepenika i poplavila sve okolo.

“Spremili smo jedan ranac za djecu i kada je označena uzbuna to je jedino što smo uspjeli ponijeti sa sobom", kaže Slađana. Konstatuje s bolom da “Obrenovac više nije grad”.

Dragana Milošević koja je stigala u Igalo sa sedmogodišnjim Zoranom i devetogodišnjim Aleksandrom kaže da joj je u Obrenovcu ostao “sav život”. Obje su bile iznenađene, ali i zahvalne kada je stigao poziv iz Lighthousa da deset dana provedu u Igalu. Nažalost ne znaju gdje će se vratiti.

Prvu pomoć, jer su došle bez garderobe i drugih neophodnih sredstava, već prvog dana dobili su iz Ruskog centra i NVO Volonteri Herceg Novog. Novljani još pamte pomoć koju su dobili nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

Zato je nepodijeljen stav da najbolje mogu zahvaliti za pomoć dobijenu prije 35 godina, pokazujući humanost na djelu. U Lighthousu su spremni da ugoste još porodica iz u poplavama postradalih područja.

Galerija

Bonus video: