U Boki zaustavljeno više brodova: Sud se bavi "Sabrinom" i "Spiritom"

Na vezu je i jedan desetak miliona eura vrijedan i nov brod, reprezentativna jahta "Spirit"
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 21:14h

U bokeljskim lukama, pristaništima ali i na neformalnim ovdašnjim sidrištima, trenutno je zaustavljeno više brodova koji su pod sudskom zapljenom, u raspremi ili čekaju na prenamjenu.

Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor tvrdi da su svi oni pod nadzorom i brigom vlasnika, ili firmi kojima su povjereni na čuvanje. Tako Jadransko brodogradilište Bijela fomalno vodi brigu o prastarom malom tankeru „Boka Wave“ oko kojeg se vodi sudski spor između Ministarstva odbrane i kontroverznog brodovlasnika iz Bijele Marka Balića. Brod od 1.034 bruto-tone, izgrađen davne 1964. godine, već punih šest godina nalazi se na mrtvom vezu na istočnom gatu brodogradilišta u Bijeloj.

U Jadranskom brodogradlištu već par godina nalazi se i italijanski ro-lo teretni brod od 4.257 tona „Sabrina“ čiji vlasnici nisu izmirili dugovanja za remont i ležarinu broda. Jadransko brodogradilište od vlasnika „Sabrine“ potražuje ukupno 1,5 miliona eura, a Privredni sud u Podgorici za 29. avgust je zakazao sudsku prodaju tog teretnjaka izgrađenog 1980. godine, koji pripada kompaniji „LogBrin Shipping“ iz Brindizija.

Ista sudbina - sudska prodaja, čeka i oronuli stari brod za prevoz cementa „Europe 92“ od 1.860 tona, izgrađen davne 1975. godine u Danskoj. „'Sabrina' i 'Europe 92' zaustavljeni su po odluci suda, vezani su u Bijeloj i o njima trenutno brine Jadransko brodogradilište“, rečeno je „Vijestima“ u Inspekciji sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor.

"Sabrina"

Zanimljivo je da se uz oronule teretnjake od kojih su vlasnici zbog lošeg stanja na tržištu i neisplativosti daljih ulaganja očito digli ruke, u Boki nalazi i jedan desetak miliona eura vrijedan i vrlo mlad brod, a čiji bogati vlasnik takođe ne izmiruje redovno svoje finansijske obaveze. Naime, na mulu 1 elitne tivatske marine Porto Montenegro vezana je reprezentativna motorna jahta „Spirit“ pod zastavom Kajmanskih ostrva, izgrađena 2005, a koja takođe ima zabranu isplovljenja. Njeni dokumenti su takođe oduzeti i nalaze se kod Privrednog suda u Podgorici pred kojim dio bivših i aktuelnih članova posade reprezentativnog 35 metara dugačkog i 11 metara širokog katamarana od 304 bruto-tone, vodi spor protiv vlasnika broda- kompanije „Tumi Pasha Spirit Limited“ iz Daglasa na ostrvu Man, zbog neplaćenih zarada.

Prema navodima Inspekcije sigurnosti plovidbe, nekadašnji minolovac njemačke mornarice „Algol“ koji je rekonstruisan u jahtu pod imenom „Independia“, već godinama, od kada je promijenio vlasnika, propada na vezu u Bonićima kod Tivta.

„Independiu“ čuva vlasnik. Predviđen je prepravak tog broda u ploveći restoran, po riječima novog vlasnika”, saopšteno je iz Lučke kapetanije Kotor koja tvrdi i da se novi vlasnik brine i o bivšem patrolnom brodu PB-01 ”Bar” koji je MUP Crne Gore prije nekoliko mjeseci prodao kao sekundarnu sirovinu. Brod je nakon dokovanja u Baru, dotegljen u uvalu “ Zagreb” pored Ostrva cvijeća u Tivtu gdje se već mjesecima na njemu se izvode radovi kako bi se rekonstruisao u izletnički brod za prevoz turista.

Bonus video: