U Boku u nedjelju stiže potpuno novi megakruzer kompanije „Princess Cruises“ - Vijesti.me
„MAJESTIC PRINCESS“ PRVO POSJEĆUJE KOTOR

U Boku u nedjelju stiže potpuno novi megakruzer kompanije „Princess Cruises“

„Majestic Princess“ koji zbog toga što će ubuduće raditi za kinesko tržište sa matičnom lukom u Šangaju, nosi i kinesko ime “Sheng Shì Gong Zhu Hao” (Velki Svijet-Veliki Duh), ima ukupno 17 paluba od kojih je 14 dostupno putnicima

Najnoviji mega-kruzer američke kompanije „Princess Cruises“, brod „Majestic Princess“ uploviće u nedjelju rano ujutro u Boku.

Brod će danas  iz Trsta gdje je sagrađen u brodogradilištu korporacije Fincantieri, isploviti na svoje prvo, petodnevno putovanje do Ćivitavekje. Prva luka na tom probnom krstarenju na kojem će putnici „Majestic Princessa“ biti sam menadžment američke kompanije i predstavnici njenih najvažnijih poslovnih partnera, biće upravo Kotor gdje će orijaški brod uploviti u nedjelju u 7 sati i zadržati se do 17 časova. To se inače, u pomorstvu smatra posebnom čašću za luku odabranu da prva ugosti novi brod. Primopredaji novog mega-kruzera prije dva dana u Trstu, prisustvovao je i sam italijanski premijer Paulo Đentiloni.

Majestic Princess
Majestic Princess

„Majestic Princess“ treći je u seriji mega-kruzera klase „Royal“ i novi je „admiralski brod“ flote kompanije „Princess Cruises“ koja ga je posebno dizajnirala i opremila za kinesko tržište gdje će „Majestic Princess“ ubuduće raditi, nakon što svoju prvu, probnu sezonu ovog ljeta provede na Mediteranu. Iako je u osnovi isti kao dvije svoje starije „sestre“ iz „Royal“ klase koje su takođe proteklih godina dolazile u Kotor, 680 miliona dolara vrijedna „Majestic Princess“ je ipak malo veća od njih pa je sa svojih 143.700 bruto-tona, upravo ona najveći brod koji je ikada uplovio u zaliv Boke Kotorske.      

Majestic Princess
Majestic Princess

Ovaj megakruzer dugačak je 330, širok 47 i visok 66 metara, a gaz mu iznosi 8,6 metra. Može ukrcati 3.560 putnika i ima skoro 1.346 članova posade. Pogonsku snagu mu daju četiri dizel-agregata „Wartsila“ ukupne snage preko 84 hiljade konja konja, koji proizvode električnu energiju za pokretanje dva elektromotora ukupne snage 18 megavata, a koji okreću dva propelera. Ogromni brod sa takvim mašinskim kompleksom, postiže impozantnu maksimalnu brzinu od 23 čvora.

Majestic Princess
Majestic Princess

„Majestic Princess“ koji zbog toga što će ubuduće raditi za kinesko tržište sa matičnom lukom u Šangaju, nosi i kinesko ime “Sheng Shì Gong Zhu Hao” (Velki Svijet-Veliki Duh), ima ukupno 17 paluba od kojih je 14 dostupno putnicima. Brod nudi  širok spektar ugostiteljskih, trgovinskih i sadržaja za zabavu i rekreaciju putnika. Posebnost ovog kruzera je tzv. Seawalk promenada, veliki polukružni koridor na desnom boku, širi od samog broda. Sa ovog jedinstvenog šetališta sa staklenim podom, na 39 metara visine iznad valova, pruža se fantastičan pogled na more.

Majestic Princess
Majestic Princess

Nakon ove petodnevne probne vožnje, „Majestic Princess“ čiji je agent u Crnoj Gori agencija „Boka Adriatic“ iz Kotora, ponovno će se u Kotor svratiti već 6.aprila na svom prvom komercijalnom putovanju po Mediteranu. Do kraja ove sezone, ovaj mega.kruzer još će nekoliko puta uplovljavati u zaliv Boke Kotorske.