U Bonićima na divlje režu brod, u moru pluta ogromna prljavština

Građani Tivta i turisti inače, danas su bili neprijatno iznenađeni pojavom velike mrlje sa masnoćama i prljavštinom u moru, a koja se u jutarnjim satimam protezala velikom površinom Tivatskog zaliva na potezu od Porto Montenegra i centra grada sve do Krašića
4088 pregleda 2 komentar(a)
Stari gulet nasukan u Bonićima čije je rezanje počelo danas, Foto: Siniša Luković
Stari gulet nasukan u Bonićima čije je rezanje počelo danas, Foto: Siniša Luković

Nepoznati počinioci krenuli su danas da u uvali Bonići u blizini sportske dvorane i kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca Verona u Tivtu, na divlje kao sekundarnu sirovinu, sjeku veliki drveni brod – dotrajali dvojarbolni jedrenjak tipa gulet.

Na istom mjestu inače, prije par godina takođe je na divlje isječena polupotopljena olupina nekadašnje velike drvene motorne jahte „Independia“. Tada su građani negodovali a uprkos intervencijama inspekcija, dno uvale ostalo je zatrpano rasturenim djelovima i otpacima sa tog izrezanog broda.

Zbog sječenja guleta, odmah su stoga reagovali mještani koji su o svemu obavijestili inspekcije i medije. Iz Uprave za inspekcijske poslove Opštine Tivat kazali su da su komunalni inspektori i komunalni policajci odmah izašli na teren i reagovali, iako oni nemaju nadležnost nad morskim prostorom i obalom koja spada u granice Morskog Dobra, već samo gradskim javnim površinama. Radovi na guletu su stoga nakon intervencije inspektora makar privremeno obustavljeni, a Uprava je o svemu obavijestila i kontrolore JP Morsko Dobro zadužene za Tivat, kako bi ta firma i nadležne državne inspekcije službe pokrenule akgtivnosti iz domena svojih kompetencija. O rezanju broda je obaviještena i Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor iz koje je medijima rečeno da se brod ne nalazi na plovnom putu niti ugrožava sigurnost plovidbe ovako nasukan na obalu u Bonićima, ali da će oni svakako pratiti da li se sa njega u more izliva nafta, ulje ili bilo kakve druge šretne materije i da će u tom slučaju odmah reagovati sa visokim novčanim kaznama.

Nevezano za ovaj slučaj u Bonićima, građani Tivta i turisti inače, danas su bili neprijatno iznenađeni pojavom velike mrlje sa masnoćama i prljavštinom u moru, a koja se u jutarnjim satimam protezala velikom površinom Tivatskog zaliva na potezu od Porto Montenegra i centra grada sve do Krašića.

Obzirom na neprijatne mirise i pjenušavi talog na morskoj površini, građani sumnjaju da su u pitanju kanalizacione ili fekalne vode. Željko Lompar, inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor najavio je da će tokom dana obići akvatorijum i pokušati utvrditi uzroke ovog ekološkog incidenta. Uprava tivatskog hotela „Palma“ je inače, minulog vikenda zatražila hitno obustavljanje radova na čišćenju podmorja lučice Kalimanj zbog nesnosnog smrada i otpadnih voda koje su završile na hotelskoj plaži. Plovni bager tivatske firme „Iva put“ koju je na ovom poslu angažovala Opština, je nakon toga obustavio te kontroverzne radove o kojima Agencija za zaštitu životne sredine tek treba da odluči da li je za njih potrebno prethodno uraditi Elaborat procjeni uticaja na životnu sredinu.

O sve češćim ekološkim incidentima u Tivatskom mzalivu bilo je juče riječi i na sjednici lokalnog parlamenta.

“Lažirani su posljednji izvještaji o kvalitetu morske vode za kupanje u Tivatskom zalivu. Mjesec dana se kupamo u fekalijama i to vide svi koji dođu na naše plaže jer ste vi, 'stručnjaci' iz Opštine, našli da u sred juna produbljujete Kalimanj i taj mulj zasićen fekalijama I drugim otpadom, prosipate cjevovodom direktno u more", istakao je odbornik Bokeškog Foruma Andrija Petković.

I u akvatorijumu hercegnovskog zaliva prljavo more

U akvatorijumu hercegnovskog zaliva morske struje i talasi povremeno donose komunalni otpad i prljavštinu čije se porijeklo ne zna.

Zbog toplog vremena sve je više kupača kojima prljavština kvari uživanje u blagodetima mora.

Na drugoj strani, Institut za biologiju mora iz Kotora, je saopštio da je morska voda na mjestima gdje je izvršeno mjerenje , prve klase.

Bonus video: