U centru 1. jun otvorena još jedna zanatska radionica: Od gline prave snove

Kako bi djecu podstakli da izraze svoju ličnu kreativnost, predmete izrađuju ne samo pomoću postojećih kalupa, već ih i sami osmišljavaju.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 18:45h

Učenici JU Centra za obrazovanje i osposobljavanje "1. jun" na Zabjelu završili su svoje prve samostalne radove, napravljene u nedavno namjenski otvorenoj radionici, a uskoro će imati i svoju prvu izložbu.

Na temu "Podvodni morski svijet", u radionici, čije je otvaranje nedavno pomogla ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata napravljeno mnoštvo lijepih figura od gline, na koje su vrijedni mališani veoma ponosni.

"Interesantno je i zabavno raditi sa glinom, oduševljen sam šta sve od nje može da se napravi", kazao je Mučić.

"Interesantno je i zabavno raditi sa glinom, oduševljen sam šta sve od nje može da se napravi", kazao je Mučić.

On je dodao da pojedine predmete koje napravi, namjerava da pokloni sebi dragim osobama.

"Osim što pravimo oblike pomoću kalupa trudimo se, da neke i sami osmislimo", kazala je njegova školska drugarica Jelena Progovac.

Ističući da se raduje što će svi predmeti koji se naprave biti predstavljeni na izložbi u Centru, ona je kazala da joj je posebno interesantno da ukrašava predmete koje napravi, zbog čega uz ritmičku sekciju ,redovno posjećuje i tu radionicu.

Zamjenik direktora Centra Zorica Vuković zadovoljna je što je nedavno otvorena radionica naišla na veliko interesovanje učenika, u kojoj im je pružena prilika da stvarajući sami, uz pomoć likovnog pedagoga, razvijaju svoju kreativnost.

"Djeca su dva puta sedmično u prilici da u prijatnoj atmosferi rade sa vajarkom Nadom Kažić, koja je uspjela da ih motiviše da se za relativno kratko vrijeme iskreno tome posvete i naprave brojne predmete od gline, koji simbolično predstavljaju podvodni svijet", kazala je Vuković.

Kako bi djecu podstakli da izraze svoju ličnu kreativnost, kako je dodala, predmete izrađuju ne samo pomoću postojećih kalupa, već ih i sami osmišljavaju.

Vuković je naglasila da im je na taj način omogućeno da razvijaju kordinaciju pokreta i emotivno se opuštaju, što je za njih neophodno, te da je zadivljujuće koliko su ponosni na radove, koji su plod njihove mašte i kreativnosti.

Radovi će biti ponuđeni i na tržištu

"Tokom juna u Centru ćemo organizovati prvu izložbu njihovih najuspjelijih radova, a pojedine ćemo pokloniti našim prijateljima i donatorima", kazala je Vuković, dodajući da im je u planu da se u dogledno vrijeme izrađeni predmeti nađu i na tržištu.

Učenicima Centra u okviru vannastavnih aktivnosti na raspolaganju su likovna radionica, folklorna, ritmička i recitarsko- dramska sekcija, te sportske aktivnosti.

Galerija

Bonus video: