"U CG su neki vladini zvaničnici uključeni u korupciju, problem je nekažnjivost"

Navodi se i da su značajna pitanja ljudskih prava uključuju i neriješene napade na novinare i pritisak na medije, uključujući nasilje ili prijetnje nasiljem, korupciju, trgovinu ljudima i zločine koji uključuju nasilje nad LGBTI osobama.
7025 pregleda 13 komentar(a)
Stejt department, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Stejt department, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2020. 10:26h

U Crnoj Gori su neki zvaničnici Vlade nekažnjeno uključeni u koruptivne postupke, navodi se u izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu 2019.

"Javnost je korupciju u zapošljavanju zasnovanu na ličnim vezama ili političkoj pripadnosti posmatrala kao endemsku u Vladi, piše u izvještaju koji je sinić predstavio državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pompeo.

U izvještaju se navodi da je nekažnjivost u Crnoj Gori i dalje problem, jer crnogorska vlada nije pokretala istrage protiv zvaničnika koji su kršili ljudska prava niti ih je kaznila zbog toga.

Navodi se i da zakon predviđa krivične kazne za korupciju kod zvaničnika, ali Vlada nije efikasno sprovela zakon, pa je korupcija i dalje problem.

"Neki vladini zvaničnici nekažnjeno su uključeni u koruptivne postupke. Javnost je korupciju u zapošljavanju zasnovanu na ličnim vezama ili političkoj pripadnosti posmatrala kao endemsku u Vladi i drugdje u javnom sektoru, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. To se posebno događa u oblastima zdravstva, visokog obrazovanja, pravosuđa, carine, političkih stranaka, policije, urbanizma, građevinske industrije i zapošljavanja. Agencija za sprečavanje korupcije nastavila je sa radom, ali nevladine organizacije i Evropska komisija navode da „izazovi vezani za nezavisnost, kredibilitet i određivanje prioriteta Agencije tek treba da budu riješeni", navodi se u izvještaju Stjet departmenta.

U ovom izvještaju piše i da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević optužen u Crnoj Gori da je planirao da za nekoliko pravnih lica iz zemlje djelimično izbjegne plaćanje poreza korišćenjem falsifikovanih faktura za robu i usluge za pranje novčanih sredstava.

Navodi se i da je Knežević objavio niz materijala koji ukazuju na korupciju u vlasti.

"Tokom godine, Knežević je, kako se izvještava, živio u Velikoj Britaniji, gde je bio podvrgnut postupku ekstradicije. Knežević je ranije imao bliske veze sa mnogim zvaničnicima vladajuće stranke u zemlji - DPS. Knežević je sa svoje strane tvrdio da su optužbe iskonstruisali najviši vladini zvaničnici bliski predsjedniku Milu Đukanoviću radi preuzimanja njegovih poslova", piše u izvještaju Stejt departmenta.

Navodi se i da su značajna pitanja ljudskih prava uključuju i neriješene napade na novinare i pritisak na medije, uključujući nasilje ili prijetnje nasiljem, korupciju, trgovinu ljudima i zločine koji uključuju nasilje nad LGBTI osobama.

Piše i da je nekažnjivost je i dalje problem jer Vlada nije istraživala niti kaznila zvaničnike koji su kršili ljudska prava.

Ukazano je i da problem predstavljauu i korupcija u policiji i neprimjeren uticaj Vlade na ponašanje policajaca.

"Nekažnjivost je i dalje problem u snagama bezbjednosti, prema tvrdnji NVO Akcija za ljudska prava. Nevladine organizacije navele su korupciju, nedostatak transparentnosti i uticaj vladajućih političkih partija na tužioce i službenike Ministarstva unutrašnjih poslova kao prepreke za veću efikasnost. Ne postoji jasan mehanizam za istraživanje slučajeva nekažnjivosti", piše u izvještaju.

Takođe je rašireno mišljenje da su lične veze uticale na sprovođenje zakona. Niske plate su ponekad doprinose korupciji i neprofesionalnom ponašanju policajaca navodi se u izvještaju.

Napadi na novinare nijesu rasvijetljeni

U izvještaju Stejt departmenta piše je i da je krajem prošle godine novinar dnevnog lista "Dan" Vladimir Otašević napadnut zbog fotografisanja kontroverznog crnogorskog biznismena Zorana Bećirovića, kojeg je specijalni tužilac prethodno priveo na ispitivanje u vezi sa navodnim pokušajem zastrašivanja svjedoka.

"Bećirović je bio u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića. Kancelarija ombudsmana, medijske kuće, nevladine organizacije i opozicione političke stranke osudile su napad i pozvale vlasti da istraže ulogu državnog tužioca i službenika MUP-a Mladena Mijatovića u ovom incidentu. Mediji su izvijestili da je više od dvije trećine od 85 napada na novinare od 2004. godine ostalo neriješeno ili istrage nisu rezultirale kaznama. Posmatrači su takođe primijetili da je velika većina napada bila usmjerena prema nezavisnim novinarima i opoziciono nastojenim novinarima i medijskim profesionalcima" piše u izvještaju Stejt departmenta.

Bonus video: