U Crnoj Gori se rađa više dječaka, ali je žena opet više

Na čitavoj planeti rađa se više dječaka nego djevojčica i da takav odnos stoji do njihove 15. godine, izuzev u Crnoj Gori
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 19:49h

Na svakih sto žena u Crnoj Gori ima 99 muškaraca, pokazuju ovogodišnji podaci objavljeni na sajtu Charts Bin.

Internet stranica posvećena statistici u svim zemljama svijeta objavljuje podatke o odnosu između muškaraca i žena u četiri kategorije. Tako su obuhvaćeni podaci o odnosu između polova na rođenju, do 15 godina, u kategoriji od 15 do 64 godine, kao i nakon 65 godina.

U Crnoj Gori na svijet dođe 107 dječaka na 100 djevojčica. U kategoriji od 15 do 64 godine podaci govore da je 108 muškaraca na 100 žena, dok se broj pripadnica ljepšeg pola povećava nakon 65 godina kada je 67 muškaraca na sto žena.

Grafika: Nikola Drašković

Jaz u brojkama daleko je veći u zemljama Istočne (Rusija 0,850:1) nego Zapadne Evrope (Francuska 0,960:1) i SAD (0,970:1). Sasvim je drugačije na Orijentu. Muškaraca ima više nego žena u Kini (1,060:1), Indiji (1,080:1), na Bliskom istoku, u polovini afričkih zemalja. Tako je i u Peruu i Paragvaju.

Na čitavoj planeti rađa se više dječaka nego djevojčica i da takav odnos stoji do njihove 15. godine, izuzev u Crnoj Gori gdje je u tom periodu broj dječaka u padu, pa ih ima 95 na sto djevojčica.

Najveća razlika u Podgorici

Načelnica Odsjeka demografije i popisa stanovništva iz crnogorskog Zavoda za statistiku MONSTAT Snežana Remiković objasnila je da je broj muškaraca veći od žena do sredine dvadesetih godina i takav trend je prepoznatljiv za Crnu Goru već duži niz godina.

"Statistički podaci pokazuju da se više rađa dječaka nego djevojčica, ali je smrtnost muškaraca veća u dvadesetim godinama, pa od tog uzrasta broj žena postaje veći od broja muškaraca. Prema raspoloživim statističkim podacima, stopa smrtnosti muškaraca starosti 20-30 godina je veća od stope smrtnosti žena prije svega zbog većeg broja nasilnih smrti muškaraca - nesrećnih slučajeva, ubistava i samoubistava", kazala je ona.

Remiković dodaje da je do sredine dvadesetih godina broj muškaraca veći u odnosu na broj žena, a nakon toga se taj odnos mijenja u korist žena, pa je tako blaga prednost ljepšeg pola. Sa druge strane, u starijim kategorijama stanovnika mnogo je više žena.

"Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je očekivano trajanje života žena veće od muškaraca upravo na osnovu podataka o smrtnosti. Razlozi za to mogu biti tema dubokih medicinskih ili socioloških analiza", objasnila je Remiković.

Tokom prethodnog popisa podaci su pokazali da u Crnoj Gori ima 49 odsto muškaraca i 51 odsto žena. Remiković je kazala da je prema podacima Zavoda broj žena veći u opštinama primorskog i centralnog regiona, kao i u Pljevljima i Žabljaku.

U Podgorici je najveća razlika između broja žena i muškaraca u Crnoj Gori, pa je popis pokazao da su u glavnom gradu 95.323 pripadnice nježnijeg pola i 90.614 muškaraca.

Veći broj žena zabilježen je i u Baru, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Nikšiću, Tivtu i Ulcinju. Muškaraca je više u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Mojkovcu, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku.

Šavnik, grad sa najmanje stanovnika, ujedno ima i najmanje žena, pa u toj opštini živi njih 999.

Stopa smrtnosti muškaraca starosti 20-30 godina veća je nego kod žena zbog većeg broja nasilnih smrti muškaraca - nesrećnih slučajeva, ubistava i samoubistava - objasnila je Snežana Remiković iz MONSTATA Broj žena veći je u opštinama primorskog i centralnog regiona, kao i u Pljevljima i Žabljaku. U Podgorici je najveća razlika - popis je pokazao da u glavnom gradu ima 95.323 žena i 90.614 muškaraca

U regionu manjak muškaraca

Srbija, Hrvatska i Slovenija spadaju u zemlje sa najvećom razlikom u broju između muškaraca i žena, dok su te razlike nešto manje u Bosni i Hercegovini. U Srbiji i Sloveniji na sto žena ide 95 muškaraca, dok je u Hrvatskoj broj muškaraca još niži i iznosi 93.

U Istočnoj Evropi mnogo je veći broj žena nego što je to slučaj sa Zapadom, pa, na primjer u Rusiji ima 85 muškaraca na sto žena. S druge strane, muškaraca ima mnogo više u Kini i Indiji, gdje je 106, odnosno 108 muškaraca na sto žena.

Slično je i u Turskoj i Iranu (1,020:1), Iraku (1,030:1), Avganistanu (1,050:1), Pakistanu (1,070:1), Egiptu (1.030:1), Libiji (1,050:1).

Bonus video: