U Crnoj Gori služene vaskršnje liturgije

Vaskrsenje Isusa Hrista predstavlja okosnicu hrišćanske vjere, a ove godine pravoslavci i katolici taj veliki praznik proslavljaju istovremeno.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 17:44h

U hrišćanskim hramovima u Crnoj Gori danas su služene vaskršnje liturgije, a svetoj tajni pričešća pristupili su mnogi vjernici.

Vaskrsenje Isusa Hrista predstavlja okosnicu hrišćanske vjere, a ove godine pravoslavci i katolici taj veliki praznik proslavljaju istovremeno.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je liturgiju u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

On je ukazao da je Isus Hrist bio i ostao krajeugaoni kamen neba i zemlje, ljudske istorije, ljudskog života i zemaljskih naroda.

“Da je to tako, svedoči i ovaj praznik posvećen njegovom svetom Vaskrsenju, jer evo danas milioni ljudi, na raznim zemaljskim jezicima, na svih pet kontinenata, njega proslavljaju, njemu pjesme pjevaju, njegovom vaskrsenju se poklanjaju”, naveo me Amfilohije.

Prema njegovim riječima, to je potvrda da je Hrist zaista početak i kraj.

"Da je temelj, da je kraje ugaoni kamen. I mogu ljudi da idu kuda hoće i da rade šta hoće, ali prije ili kasnije oni nemaju kome drugome da se vrate sem njemu i da se poklone njegovom svetom vaskrsenju”, kazao je Amfilohije.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo liturgiju je služio na Cetinju.

On je pozvao na slavljenje vječne istine Hristovog vaskresenja i poručio Crnogorcima da sa svima žive u miru i ljubavi.

“Kao što znate, Crna Gora je prekopana i u zemlji i nad zemljom. Zato poruka glasi – prijatelju dragi, za ljubav Isusa, ne kopaj po prahu što je ograđen ovdje. Ovaj kamen poštedi, blagosloven neka je od mene, a proklet da je onaj koji mi kosti potre”, kazao je Mihailo.

Biskup kotorski Ilija Janjić služio je uskršnju liturgiju u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru.

Bonus video: