U dva bunkera na Rudešu u Beranama stotinu tona otrova u buradima

“Ukoliko kiseline, boje, lakovi i razređivači dođu u kontakt, neizbježno je da će se zapaliti", tvrde sagovornici "Vijesti"
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 09:45h

Nepropisno skladišteni otrovni materijali, u dva skladišta koji se nalaze na području industrijske zone Rudeš u Beranama, odnosno u krugu bivše fabrike kože i kožne galanterije ’’Polimka’’, mogli bi postati noćna mora stanovnika toga područja, a i čitave beranske kotline.

Mravlja, sumporna i sirćetna kiselina, te na stotine kilograma razređivača različite jačine, u količinama od oko 100 tona, te razne boje i lakovi, dio su zaostalih otrovnih materija koje su korišćene svojevremeno u procesu proizvodnje i prerade kože u bivšoj fabrici ’’Polimka’’.

Sagovornici ’’Vijesti’’, koji iz straha da ne izgube sadašnje poslove nijesu željeli da imenom i prezimenom govore za novine, tvrde da su prilikom prestanka proizvodnje u ’’Polimci’’, te materije, godinama bile uskladištene u pogonima fabrike, a nakon privatizacije kompanije, prebačene u skladišta - bunkere, koja se nalaze u krugu preduzeća.

Kiseline i razređivači, upakovane su u plastične bačve, koje su u fazi raspada.

“Ukoliko kiseline, boje, lakovi i razređivači dođu u kontakt, neizbježno je da će se zapaliti, a tako uskladištene materije godinama isparavaju i zagađuju vazduh. Ukoliko se nešto ne preduzme, zagadiće se i zemlja i vode, ne samo na teritoriji industrijske zone Rudeš, već i u čitavoj okolini”, tvrde sagovornici ’’Vijesti’’.

Skladište kao "atomska bomba"

Dugogodišnji tehnolog u bivšoj fabrici kože i kožne galanterije AD ’’Polimka’’, Marko Radević, potvrdio je ’’Vijestima’’ da se u skladištima u krugu te kompanije i danas nalaze opasne materije, što predstavlja ’’atomsku bombu’’ u centru Berana.

Sagovornici “Vijesti” strahuju da bi mala nepažnja mogla da uzrokuje eksploziju i požar, jer su skladišta neobezbijeđena

“I sve da tim toksičnim materijama nije istekao rok upotrebe, kao i to da su na adekvatan način uskladišteni, Ekotoksikološki zavod bi trebalo da kontroliše ima li isparenja otrovnih čestica i zagađenja životne sredine, a odgovorni u čijem se posjedu te materije nalaze da se u skladu sa stručnim mišljenima ponašaju” rekao je Radević.

On je napomenuo da obični građanin ne može ni da pretpostavi, kolika je to opasnost i šta sve može da se dogodi, ukoliko se na adekvatan način ti otrovi ne unište.

Sagovornici “Vijesti” strahuju da bi mala nepažnja mogla da uzrokuje eksploziju i požar, jer su skladišta neobezbijeđena.

Jedno, veće skladište nalazi se sa gornje strane bivše fabrike, pod samim brdom, zasađenim borovima i ostalim četinarskim rastinjem, povrh kojeg prolazi jedna od frekventnih ulica na Rudešu, a drugo, manje je na svega nekoliko metara od ulaza u sadašnje preduzeće ’’Kips – Polimka’’.

“Na samo desetak metara nalazi se lokacija na kojoj je izbjegličko naselje Riversajd sa oko 250 stanovnika, Roma, Egipćana i Aškalija, a svega je pedeset metara udaljenosti od skladišta do rijeke Lim, odnosno naselja Talum, na drugoj strani obale”, rekao je izvor ’’Vijesti’’, uz podsjećanje da su se prije nekoliko godina otrovne materije izlile u tu rijeku, i da je to izazvalo pomor ribe.

U Kips - Polimka nijesu voljni za priču

Otrovi su se tada iz pogona ’’Polimke’’ izlili putem kanalizacionog odvoda u Lim. Nakon detaljnih analiza uzoraka uginule ribe u Limu, kada je nedvosmisleno ustanovljeno da su ribe otrovane kiselinama koje jedino u proizvodnji koristi ’’Polimka’’.

’’Nikakvu obavezu nemam prema ’Vijestima’ da bih morao da govorim”, rekao je Vešović, koji je uputio i uvredljive riječi i psovke fotoreporteru i novinaru

“Novi vlasnik ’Polimke’ bio je u obavezi da opasne materije po zdravlje ljudi i prirode adekvatno uskladišti, dislocira ili na propisno utvrđen način uništi, a ne da ih nepropisno utrpava u skloništa”, tvrde sagovornici.

Oni su dodali da su skloništa u krugu fabrike sagrađena sredinom druge polovine prošlog vijeka, za slučaj bombardovanja, rata ili neke druge prirodne katastrofe.

Sagovornici “Vijesti“ su mišljenja da bi najodgovorniji u Beranama i državi trebalo hitno da postave uslov i rok aktuelnom vlasniku ’’Polimke’’ da dislocira i na propisan način uskladišti otrovne i zapaljive materije, koje ’’vise’’ nad glavom, prije svega stanovnicima Rudeša, Riversajda, Taluma i svih naselja i gradova nizvodno.

U preduzeću ’’Kips – Polimka’’ nijesu željeli da razgovaraju o ovakvim tvrdnjama sagovornika ’’Vijesti’’.

Direktor “Kipsovog” preduzeća u Beranama, Veselin Vešović, nije htio ni da primi novinsku ekipu.

’’Nikakvu obavezu nemam prema ’Vijestima’ da bih morao da govorim”, rekao je Vešović, koji je uputio i uvredljive riječi i psovke fotoreporteru i novinaru.

Galerija

Bonus video: