U džamiji Selimija održan prijem povodom Ramazanskog bajrama

"Pokažimo da naši vjerski objekti nisu mjesto dijeljenja, već sakupljanja i spajanja, što i ovaj skup dokazuje. Svim muslimanima želim da Bajram provedu u miru, zdravlju i zadovoljstvu sa porodicama i prijateljima, a našim prijateljima drugih konfesija želim sve najljepše i ličnu i porodičnu sreću", poručio je Alković
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2017. 12:38h

Medžlis Islamske zajednice Bar priredio je u Islamskom kulturnom centru (IKC) u džamiji Selimija tradicionalni svečani prijem povodom ramazanskog Bajrama.

Predsjednik Medžlisa Ćazim Alković poželio je dobrodošlicu zvanicama i zahvalio im što su su došli da podijele radosti Bajrama "koji je praznik mira, ljubavi i prijateljstva". On je izrazio nadu da će svjetlost Ramazana ostati u srcima vjernika i preostalih 11 mjeseci "i da ćemo postiti od svega što je ružno".

"Islamska zajednica u Baru je faktor koji spaja i učvršćuje zajedništvo u našem gradu na svim poljima života. Intenzivno radimo na razvoju zajednice, posebno na razvoju djece i omladine u smislu otvorenosti i potpune integracije u moderno društvo, uz očuvanje tradcionalnih vrijednosti islama. Sigurni smo da praktikovanje islama u za sve otvorenom Baru nije prepreka za druženje, prijateljstva, život i rad na zajedničkom napretku svih njegovih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnost", rekao je Alković.

On je ispred Islamske zajednice zahvalio Opštini Bar što je omogućila značajno proširenje islamskog gradskog groblja na Belvederu, uz nadu da će uskoro biti određena lokcija islamskog vjerskog objekta na Novom Baru "što muslimani dugo isčekuju". Kao problem, Alković je naveo da IKC i dalje nije priključen na odgovarajuću elektro-mrežu jer godinama nema saglasnosti Ministarstva zdravlja za postavljanje napojnog kabla do trafostanice u dvorištu susjedne Opšte bolnice.

"Sa ovog časnog mjesta ponovo pozivam sve, bez obzira na konfesiju, da zajednički uspostavimo međureligijski dijalog i intenzivno unaprjeđujemo suživot svih vjerskih zajednica. Pokažimo da naši vjerski objekti nisu mjesto dijeljenja, već sakupljanja i spajanja, što i ovaj skup dokazuje. Svim muslimanima želim da Bajram provedu u miru, zdravlju i zadovoljstvu sa porodicama i prijateljima, a našim prijateljima drugih konfesija želim sve najljepše i ličnu i porodičnu sreću", poručio je Alković.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice Crne Gore i glavni imam barski Muidin ef. Milaimi ukazao je na značaj upravo okončanog ramazanskog posta za islamske vjernike, i naveo da Bajram treba da protekne u znaku ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja.

"Dragi vjernici, danas više nego ikada svijetu je potreban mir. Svaki dan gledamo iste scene, ubijaju se nedužni ljudi. Alah nas poziva da živimo u miru, da budemo sigurni u državi gdje živimo i da ne činimo nered u zemlji. Uvijek je najbolji put razgovor, jer razgovorom možemo rješavati probleme, naravno preko institucija. Bajramski dani trebaju biti dani ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja, što trebamo iskazivati prema svima - i našoj braći po vjeri, i komšijama, i našim prijateljima i rodbini, ali i svim ljudima", naveo je u bajramskoj poruci imam Milaimi.

On je zahvalio Nadbiskupu barskom monsinjoru Roku Đon Lešaju što je došao na prijem sa don Simom Ljuljićem, i prenio pozdrave protojereja barskog oca Slobodana Zekovića koji nije mogao doći.

Preminulom ulcinjskom poznatom arhitekti Fuadu Mavriću, jednom od kreatora zdanja IKC koji je najveći objekat te vrste i van granica Crne Gore, odata je pošta učenjem fatiha.

Na prijemu su među zvanicama bili i predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić koji je prigodnim govorom zaželio srećan Bajram svim islamskim vjernicima i ukazao na tradicionalne vrijednosti skladnog života u Baru, potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik SO Bar Radomir Novaković Cakan, predstavnici Medžlisa, javnog i privrednog života grada. Program je vodio imam džamije u Podgradu Emil Škrijelj.

Galerija

Bonus video: