U Gornjoj Zlatici donose vodu bidonima

"Ljeti je prilično mučno kad su velike vrućine, jer vode nema, a kad fali i struja, kao da se sve loše sruči na nas", kaže mještanka.
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 18:44h

Mještani naselja Gornja Zlatica, koje se nalazi na četiri kilometra od centra Glavnog grada, nemaju vodovod.

Pedesetak domaćinstava želi da se riješi taj problem i više puta su se obraćali nadležnim gradskim službama.

Mještanin Gornje Zlatice, Predrag Dujović, otac petoro djece, kaže da su prinuđeni da vodu bidonima donose sa izvora Žalana, koji je od njegove kuće udaljen oko pola kilometra.

"Nemamo drugog rješenja bez da donosimo vodu sa izvora ili da je kupujemo. Kuće koje se nalaze niže priključene su na vodovod, jer su njihovi vlasnici politički podobni, a što se nas tiče možemo da pocrkamo od žeđi", kaže Dujović.

Predrag navodi da se sa Vodovodom pokušavaju dogovoriti već desetak godina, ali bez uspjeha.

"Za sada samo imamo obećanja. Kada smo se interesovali u Vodovodu da nam saopšte hoće li šta preduzeti rekli su nam da se naš zahtjev negdje zagubio, što je nemoguće. Pored toga nam je tada rečeno da smo pogrešnu partiju izabrali", rekao je Dujović, dodajući da sve i da njihove kuće priključe na vodovodnu mrežu, neće imati pritiska, jer je previše kuća u naselju.

Ni struje ni vode

Prilikom razgovora mještana Gornje Zlatice s predstavnicima Vodovoda napravljena je i procjena investicije.

"Da se preostale kuće priključe na vodovod iz Vodovoda su nam rekli da bi Glavni grad morao da investira 15.000 eura", istakao je Dujović.

Mještanka Gornje Zlatice Svetlana Vujačić kaže da nije samo voda problem mještana Gornje Zlatice.

"Pored toga što nemamo vode, imamo i probleme sa strujom. Prilikom svake jače grmljavine nestane struja, po nekoliko sati je nema. Ljeti je prilično mučno kad su velike vrućine, jer vode nema, a kad fali i struja, kao da se sve loše sruči na nas", rekla je Vujačićeva.

Sa komšijama su saglasni i Vojin Ivanović, Dragan Milićević i Nikola Janković.

Urađen idejni projekat

U Vodovodu i kanalizaciji su potvrdili da su im se mještani Gornje Zlatice obraćali više puta i da su oni u skladu s njihovim zahtjevom izašli na teren i uradili idejni projekat vodosnabdijevanja naselja.

"Zajednički je konstatovano da korišćenje postojećih izvora zbog geografskog položaja i izdašnosti u ljetnjem periodu nije moguće, a samim tim ni zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva", rekao je tehnički direktor Vodovoda Filip Makrid, dodajući da bi adekvatno rješenje bila izgradnja nove vodovodne mreže u samom naselju i spajanje na gradski vodovodni sistem uz izgradnju prepumpne stanice i pratećih sadržaja.

Galerija

Bonus video: