U HN tek počinju pripreme: Kupališta i plaže još nisu spremne za posjetioce

Ove godine se po prvi put primjenjuje novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i postupak pribavljanja odobrenja predviđa ispunjenost više uslova, što je za većinu zakupaca bilo skoro nemoguće ispuniti, pa je Opštinama odobreno da izdaju privremena rješenja. Tek nakon toga, zakupci plaža su mogli da počnu sa pripremama i čišćenjem
1312 pregleda 0 komentar(a)
Plaža u Igalu, Foto: Slavica Kosić
Plaža u Igalu, Foto: Slavica Kosić

Hercegnovske plaže i kupališta nespremni su za sezonu, a razlog je, pored kišovitog, i za ovo doba godine hladnog vremena, i to što većina zakupaca u zoni morskog dobra do 1. juna nije mogla da dobije i odobrenja za rad.

Ove godine se po prvi put primjenjuje novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i postupak pribavljanja odobrenja predviđa ispunjenost više uslova, što je za većinu zakupaca bilo skoro nemoguće ispuniti, pa je Opštinama odobreno da izdaju privremena rješenja.

Tek nakon toga, zakupci plaža su mogli da počnu sa pripremama i čišćenjem.

Predsjednik “Udruženja zakupaca morskog dobra Herceg Novi” Slobodan Vujačić naveo je da će sada u kratkom roku morati da poprave sve ono što su morski talasi, ali i neodgovorni građani, oštetili na plažama.

“Mi smo se trudili da sa svih plaža očistimo plastiku i otpad koji je izbacilo more”, kaže Vladimir Arsić, direktor preduzeća “Čistoća” i navodi da su za posao čišćenja plaža ove godine sa JP “Morsko dobro” sklopili ugovor vrijedan 195,2 hiljada eura.

Arsić ističe da im je veliki problem što još ima veliki broj plaža koje nemaju zakupca, ali da čiste i te dijelove obale, kao što su prije nekoliko dana uradili u Zelenici i na drugim dijelovima rivijere. Kaže i da je sa 15 zakupaca, “Ćistoća” već sklopila ugovor o odnošenju otpada.

Direktor “Čistoće” ističe da većina objekata u zoni morskog dobra nema ekonomska dvorišta, što je zakonska obaveza, kao i da se ne pridržavaju vremena određenog za odvoz smeća, što takođe doprinosi lošoj slici o čistoći na hercegnovskoj obali.

Zbog kašnjenja izdavanja rješenja o zakupu plaža, hercegnovska Komunalna policija sve naloge o uređenju i čišćenju plaža prosljeđuje JP “Morsko dobro”.

Do sada su izdali 31 nalog, a za nesavjesne zakupce predviđene su i kazne od 150 do 1.500 eura.

Bonus video: