U Hrvatskoj ne odustaju od jedrenjaka „Jadran“: Nude "Orla" za brod

“Jedna od ideja je ponuditi Podgorici kip crnogorskog 'Orla' Ivana Meštrovića koji se nalazi u istoimenoj galeriji na splitskim Mejama, te Meštrovićeve nacrte Njegoševog mauzoleja"
206 pregleda 45 komentar(a)
Jadran, Foto: Siniša Luković
Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.07.2013. 19:18h

Osamdeseta godišnjica školskog broda nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice, jedrenjaka „Jadran“, obilježena je i u Hrvatskoj, otvaranjem izložbe posvećene tom plovilu u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama u Splitu.

“Ekskluzivne crno-bijele fotografije broda koje su prvi put ugledale svjetlo dana, vrsne makete i veliko kormilo 'Jadrana' izloženi su od juče u muzeju.

Podsjetimo, brod se od septembra 1990. nalazi u Crnoj Gori i od tada traju pokušaji da se brod, čija je matična luka grad Split, vrati kući.

Izložba o 'Jadranu' okupila je sve živuće zapovjednike 'Jadrana'”, piše splitski dnevnik “Slobodna Dalmacija“ o jedrenjaku koji je 1933. sagrađen u Njemačkoj za potrebe tadašnje Kraljevske RM Jugoslavije i koji je 16. jula te godine uplovio u Tivat kao svoju prvu luku u tadašnjoj domovini – Kraljevini Jugoslaviji.

“Jadran” je u Flotnu listu Kraljevske mornarice upisan u Tivtu 19. avgusta 1933, a ceremonijalno je na korišćenje Mornarici predat na svečanosti 6. septembra 1933. u Splitu, na rođendan jugoslovenskog prestolonasljednika Petra II Karađorđevića.

“Nekoliko dana prije izložbe, do mene su došle kritike zašto slavimo 'tamo neki jugoslavenski brod'. To su slijepci koji ne vide da je 'Jadran' dio slavne pomorske prošlosti Hrvata. Poštujemo Crnu Goru, ali tražimo da se konačno pitanje broda stavi na dnevni red. Crna Gora bi na putu prema EU trebalo vratiti naš 'Jadran' i tim gestom pokazati da su iskreni prema nama. Čekamo dan kada će ispred Dubrovnika, na putu prema Splitu, razviti hrvatski barjak”, poručio je, otvarajući izložbu u Splitu, direktor Hrvatskog pomorskog muzeja Stjepan Lozo.

“Slobodna Dalmacija” piše i da su u kabinetima predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, ministarstvima vanjskih poslova i pravosuđa, upoznati sa neformalnim idejama kako vratiti “Jadran”.

“Jedna od ideja je ponuditi Podgorici kip crnogorskog 'Orla' Ivana Meštrovića koji se nalazi u istoimenoj galeriji na splitskim Mejama, te Meštrovićeve nacrte Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, najvećeg simbola crnogorske državnosti”, navodi splitski dnevnik.

U igri je i varijanta da Hrvatska predloži da se u nekadašnoj glavnoj bazi Jugoslovenske RM, ratnoj luci Lora u Splitu i nekadašnjem Centru visokih mornaričkih škola “Josip Broz Tito” u Lori, osnuje regionalni centar za obuku mornara pod okriljem NATO i SAD, te da školski brod “Jadran” bude dio tog međunarodnog centra pod kontrolom Alijanse.

To bi, smatraju u Hrvatskoj, bila dobitna varijanta i za tu državu i za Crnu Goru u čijoj je Mornarici “Jadran” od juna 2006.

Bonus video: