U izbornoj godini Lopičić neustavno vodi sud

Sutkinja i bivša predsjednica izabrana za predsjedavajućeg sudiju, iako to ne propisuje ni Ustav, ni zakon
4063 pregleda 3 komentar(a)
Predsjednik do 3. februara, predsjedavajuća nakon toga: Drašković i Lopičić, Foto: Luka Zeković
Predsjednik do 3. februara, predsjedavajuća nakon toga: Drašković i Lopičić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.01.2020. 16:16h

Pošto predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću ističe mandat, on i njegove kolege izabrale su juče sutkinju tog suda Desanku Lopičić za predsedavajućeg sudiju - što ne predviđa Ustav, ali ni Zakon o Ustavnom sudu.

Lopičić je odlukom dobila i ovlašćenja predsjednika Ustavnog suda i jednogodišnji mandat, što takođe nigdje ne piše u pravnim propisima.

“Za predsjedavajućeg sudiju, većinom glasova, izabrana je sudija Desanka Lopičić. Sud je istovremeno odlučio da je predsjedavajući sudija obavezan da organizuje i sprovede izabore za novog predsjednika Ustavnog suda, kada se za to stvore pretpostavke, a najkasnije do kraja 2020”, objavljeno je na sajtu US.

Ona tu poziciju preuzima 3. februara, do kada Drašković rukovodi sudom. On je predsjedničko mjesto preuzeo 3. februara 2017. na mandat od tri godine bez mogućnosti reizbora - kako piše u Ustavu. Desanka Lopičić je na čelu US bila prije njega.

Sutkinja juče nije bila spremna da komentariše da li je pravno sporan njen izbor, navodeći da je Drašković predsjednik do 3. februara i da treba poslati pitanja sudu.

Jučerašnjom sjednicom predsjedavao je najstariji sudija Hamdija Šarkinović, kao što i piše u zakonu prilikom izbora predsjednika suda.

“Na današnjoj sjednici Ustavnog suda, nakon provedenog postupka utvrđenog članom 13 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore i člana 12 Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore i provedena četiri kruga glasanja, Ustavni sud nije izabrao predsjednika US, jer niko od sudija nije dobio potrebnu većinu. Nakon toga, Ustavni sud je, proveo postupak izbora predsjedavajućeg sudije sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda, između svih sudija, u skladu sa ranijom sopstvenom praksom i ustavno-sudskom praksom u okruženju”, navodi se u saopštenju US.

Kandidati za predsjednika bili su Budimir Šćepanović i Mevlida Muratović, saznaju “Vijesti”. Šćepanović je dobio dva glasa, što nije bilo dovoljno, pa je Drašković predložio da se izabere sutkinja Lopičić. Od sedmoro sudija, za nju je glasalo četvoro - čime je izabrana. Protiv načina izbora kao neustavnog bili su sudije Šćepanović, Miodrag Iličković i Milorad Gogić.

U Poslovniku US piše da se izbor ponavlja ukoliko nijedan od kandidata ne dobije potreban broj glasova. Do tada US rukovodi zamjenik predsjednika, koji ne postoji jer nije izabran prethodni tri godine pošto nije postojala većina.

Ove godine se održavaju i parlamentarni izbori, tokom kojih se partije za eventualne nezakonitosti obraćaju i Ustavnom sudu.

Bonus video: