U kancelarijama SO Kolašin još je 25. maj: U vakuumu više od 200 radnika

Među zaposlenima u Opštini mnogo je onih koji su čak bili na listama političkih partija. Jasno je da će uslijediti masovno otpuštanje
84 pregleda 7 komentar(a)
Kolašin, Opština, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Opština, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.06.2014. 20:04h

Dok se u Kolašinu čeka formiranje nove vlasti sve opštinske službe, bar naizgled funkcionišu normalno, a službenici su, uglavnom, u petak prijepodne bili na svojim radnim mjestima. U hodnicima je uočljivo manje građana, ali zaposleni kažu da je tako svakog petka. Hodnici dijela zgrade Spomen doma gdje su skoro sve opštinske službe bili su pusti. Nije bilo uobičajenog obezbjeđenja, a ni radnika na prijavnici. U Sekretarijatu za finansije radna je atmosfera, rade „kao da se ništa nije desilo“. Ispunili su zakonsku obavezu, pa su skupštinskoj službi dostavili završni račun budžeta, a radi se i revizija tog dokumenta.

Nekoliko zaposlenih, da ne čuju nadređeni, pitaju da li novinari imaju neke svježije informacije o tome ko će sada praviti vlast...

„Uobičajeno imamo posla i nije bilo nikavih promjena u načinu rada“, kaže Tatjana Grujić.

Iako tvrde da rade sa nesmanjenim entuzijazmom, zaposleni u Opštini, a prije svega rukovodioci službi, ne mogu sakriti da im nije do razgovora s novinarima, ali ni fotografisanja. Nekoliko zaposlenih, da ne čuju nadređeni, tiho pitaju da li novinari imaju neke svježije informacije o tome ko će u Kolašinu praviti vlast. Nazvanično radnici lokalne uprave, mnogo su pričljiviji. Mnogi od njih strahuju za svoja radna mjesta. Sistematizacija, koja je nekoliko puta prolongirana, inače je unosila nemir među preko 200 zaposlenih u Opštini. Rezulati izbora, prema kojima su do sada vladajućoj koaliciji DPS i Grupe građana, potrebna još dva odbornika da bi formirali vlast mnogima su sada doveli u pitanje radna mjesta.

Šefovi kažu da će u Podgoricu,meni je isto, rad se ne računa...

Među zaposlenima u Opštini mnogo je onih koji su čak bili na listama političkih partija. Jasno je da će uslijediti masovno otpuštanje, s obzirom da je i ovako previše zaposlenih, bar 80 više nego što je potrebno. Nije lako ovim ljudima, godinama se prijeti otpuštanjem, godina u strahu, a sada i ovakav rezultat, pa i oni koji su bili sigurni da će bar još četiri godine raditi ovdje više nijesu”, kaže jedna radnica Opštine.

Njena koleginica dodaje da pojedini opštinski funkcioneri iz redova DPS već najavljuju da su im obezbijeđena radna mjesta u Podgorici, dok će se neki penzionisati.

„Ne bojim se ja za njih, ali ne bojim se ni ako bi mi neko drugi bio šef. Radim pošteno i profesionalno, da je do toga penziju bi dočekala na ovom radnom mjestu. Međutim, znam da se to neće mnogo računati”, tvrdi ona.

Do prije dvije godine čak 310 radnika i funkcionera bilo je raspoređeno u nerealno mnogo sekretarijata, službi ili na savjetničkim funkcijama u kabinetima.

Bonus video: