U Kliničkom centru nema specijalnih kesa za medicinski otpad

Zastoj u radu aparata za tretiranje opasnog materijala u Kliničkom centru, uprava očekuje brzo rješenje
130 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 19:11h

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) već neko vrijeme ne funkcioniše pogon za obradu medicinskog otpada, jer nedostaju specijalne kese u kojima bi se isti pakovao prije dezinfekcije. Iz te ustanove tvrde da nije riječ o kvaru aparata.

“U toku je nabavka novih kesa koje će, prema informacijama koje smo dobili od dobavljača, biti isporučene Kliničkom centru za do kraja sedmice. Procedura odlaganja medicinskog otpada je jasno definisana. Otpad se prikuplja na klinikama i precizno određenim trasama dovozi do propisne pozicije u krugu KC-a, gdje se nalazi mašina za dezinfekciju i posebni kontejner u koji se privremeno skladisti otpad. Nakon tretiranja kontejner sa otpadom se odvozi na komunalnu deponiju”, objasnili su iz Kliničkog centra, ne precizirajući na koji način se otpad trenutno tretira, budući da aparat za dezinfekciju ne funkcioniše.

O zastoju u radu aparata u Ministarstvu zdravlja nijesu bili obaviješteni. Ministarstvo zdravlje je u junu prošle godine potpisalo ugovor sa italijansko-crnogorskim konzorcijumom firmi “OMP eco” iz Torina i “Eco medica” iz Podgorice, koji će u narednih 15 godina, koliko traje koncesija, izgraditi do sedam postrojenja za medicinski otpad širom države.

Investitor će, prema najavama, uložiti 2,8 miliona eura u izgradnju postrojenja, nabavku opreme, kao i edukaciju kadra, a obavezan je da nakon sedam godina kompletno zamijeni sistem za preradu otpada. Tada je i najavljeno da će prva postrojenja biti instalirana do kraja te godine. Kasnije je iz resornog ministarstva prva obrada medicinskog otpada odložena za početak ove godine.

Pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović kazao je “Vijestima” da kašnjenje u realizaciji projekta nije krivica tog resora, već da su po srijedi “administrativne prepreke”, kao i da je ekonomska kriza uticala na usporavanje planiranih aktivnosti.

“Postoji kašnjenje u realizaciji projekta, ali je to prema našim saznanjima i iz odgovora koncesionara, zbog kašnjenja u repro lancu proizvođača”, kazao je Todorović.

Postrojenje u Beranama bi konačno trebalo da počne obradu otpada u toku novembra, dok će u Podgorici mašina početi sa preradom medicinskog otpada do kraja godine.

KC na godišnjem nivou proizvede od 150 do 170 tona medicinskog otpada

Procjenjuje se da zdravstvene ustanove godišnje proizvedu 654 tone opasnog otpada, a najveći proizvođač je Klinički centar Crne Gore, do 170 tona. U ukupnoj količini proizvedenog otpada iz medicinskih ustanova, prosječno oko 25 odsto je opasnog, dok ostali dio čini komunalni otpad. Infektivni otpad koji može sadržati mikroorganizme koji mogu izazvati obolijevanja ljudi i životinja čini 80 odsto opasnog otpada.

Nova postrojenja melju i sterilizuju na 150 stepeni

KC na godišnjem nivou proizvede od 150 do 170 tona medicinskog otpada. Sav ovaj otpad se mora tretirati.

Uskoro očekujemo, u skadu sa evropskim standardima, konačno rješenje tretiranja medicinskog otpada u postrojenjima, principom mljevenja i sterilizacije na temperaturi do 150 stepeni.

Ovakvim postupkom tretiranja otpadu se smanjuje tezina do 30 odsto i zapremina do 70 odsto, saopšteno je “Vijestima” iz Kliničkog centra. Kašnjenje početka projekta postrojenja za medicinski otpad širom države, kako tvrdi Todorović, neće rezultirati odlaganjem izgradnje postrojenja u Baru i Nikšiću, koja su planirana za 2014. godinu, u skladu sa ugovorom koji je potpisan sa konzorcijumom.

“Očekujemo da će partner poštovati rokove i da će oba konvertora biti u funkciji do kraja godine zbog značaja projekta i očuvanja životne sredine”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: