U Kodri spremni: Liječiće besplatno čim potpišu ugovor

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je saopštio da će Kodra o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja pružati građanima usluge iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, hiperbarične oksigene terapije, ortopedije
523 pregleda 18 komentar(a)
Kodra, Foto: Luka Zeković
Kodra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2016. 05:39h

Ugovor između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatne klinike Kodra, na osnovu kojeg će građani moći da biraju da li će se besplatno liječiti u toj zdravstvenoj ustanovi ili Kliničkom centru (KC), biće potpisan tokom naredne sedmice.

Direktorica Kodre Dragica Perović-Ivanović kazala je da je ta privatna klinika spremna za dolazak pacijenata i da se čeka pravna formalnost sljedeće sedmice, kako bi izabrani doktori bili upoznati sa procedurama.

Odluka o mreži zdravstvenih ustanova, koja će važiti narednih pet godina, stupila je na snagu 24. juna.

Prema tom dokumentu, osiguranici iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, koji imaju uput za bilo koji specijalistički pregled, mogu da biraju da li će se liječiti u KC ili Kodri.

Usluge u Kodri će moći o trošku Fonda da dobiju i pacijenti iz ostalih crnogorskih opština, koji imaju uput za tercijalni nivo zdravstvene zaštite (KC).

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je saopštio da će Kodra o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja pružati građanima usluge iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, hiperbarične oksigene terapije, ortopedije.

“Iz oblasti hitne medicinske pomoći Kodra će pružati usluge iz opšte hirurgije, ali bez traumatologije”, kazao je on.

Šegrt je istakao da je Kodra uvrštena u mrežu zdravstvenih ustanova “jer se za određeni broj usluga u bolnicama i KC ne možemo pohvaliti blagovremenošću pružanja usluga zbog nedostatka kadra, prostora ili postojanja tehnoloških grla”.

Perović-Ivanović ranije je kazala da će pregledi i operacije u Kodri koštati državu koliko u KC i ostalim bolnicama.

“Te cijene niže su od onih koje Kodra naplaćuje pacijentima koji se sami finansiraju, ali će povećan broj njih omogućiti da se to ne odrazi negativno na poslovanje”.

Bonus video: