U Kolašinu niko nema dozvolu za prodaju pirotehničkih sredstva

Tržišna inspekcija će, zbog toga, prema onima koji krše zakon primjenjivati represivne radnje i mjere
975 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Sa današnjeg sastanka, Foto: Dragana Šćepanović

Akcija "Petarda", čiji je cilj sprečavanju distribucije i korišćenja pirotehničkih sredstava biće sprovedena i u Kolašinu od 16. decembra do 16. januara naredne godine. To je, na sastanku sa predstavnicima škola i učenicima, NVO sektorom , Komunalnom policijom i tržišnom inspekcijom, kazao zamjenik komandira Odjeljeja bezbjednosti (OB) Slađan Vukićević.

Sva pirotehnička sredstva koja se, eventulno, mogu kupiti na području Kolašina i Mojkovca nelegalno se prodaju, jer ni jedna radnja nema, za to potrebne, dozvole Mistarstva unutrašnjih poslova (MUP). Tržišna inspekcija će, zbog toga, prema onima koji krše zakon primjenjivati represivne radnje i mjere.

"Među tim mjerama, pored oduzimanja robe koja nema dokaz o nabavci, je i zatvaranje objekata u kojem su prodavana pirotehnička sredstva na minimum 30 dana. Takođe, i izdavanje prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kazanama do 1.200 eura", rekao je tržišni inspektor Darko Bulatović.

Vukićević je objasnio da je zadatak policije, da u okvirima svojih nadležnosti preventivno i represivno djelujemo na sprečavanju upotrebe tih sredstava koja, uglavnom kod djece, zbog neznanja i nepažljivog rukovanja, uzrokuju povrede.

"Zakonom je određeno da korišćenje pirotehničkih sredstva nije dozvoljeno mlađim od 19 i starijim od 65 godina. Nepažljivo rukovanje, može izazvati opekotine, oštećenje vida i sluha, povrede prstiju i glave, izazivaju požare i eksplozije i dovode do narušavanja javnog reda i mira", kazao je Vukićević.

On se pohvalio činjenicom da, zahvaljujući zajedničkim aktivnostima policije, nadležnih službi i inspekcija, prošle godine je nelagalna prodaja pirotehičkih sredstava svedena na minimum. Na sreću, reko je on, nije bilo ni povreda izazvanih tim sredstvima.

O negativnom uticaju pirotehničkih sredstva na kućne ljubimce i ptice gvorio je direktor NVO Natura Mikan Medenica. Igor Peković, nastavnik u SMŠ „Braća Selić“ istakao je važnost odgovornosti roditelja prilikom sprječavanja upotrebe pirotehničkih sredstva, ali i edukativnu ulogu škole u tom cilju.

Bonus video: