U Kolašinu “spontano” mijenjaju nazive: Kome smeta da je Polje Smailagića?

Iako je i naziv rijeke Svinjače nastao još “prije Turaka” on je mijenjan za milozvučniji - Kolašinska rijeka
806 pregleda 0 komentar(a)
Smailagića Polje, Foto: Dragana Šćepanović
Smailagića Polje, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 10.04.2017. 19:47h

U svim zvaničnim dokumentima, uključujući i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, piše da se kolašinsko naselje, na prvom kilometru puta od grada prema Ski- centru, zove Smailagića Polje. Tako jedino ne piše na tablama, koje označavaju ulazak, odnosno, izlazak iz tog dijela opštine.

Prije nekoliko godina postavljena je tabla na kojoj piše samo Polje. Kada je, kako i na čiju ideju naziv naselja skraćen, ne mogu odgovoriti ni predstavnici sadašnje, ali ni bivše lokalne vlasti. Nekolicina mještana, takođe, tvrde da im nije poznato da je iko ikada tražio da im se preimenuje naselje. Kažu i da im nije smetalo što se ono zove po vlasnicima imanja na tom dijelu iz doba kad je Kolašin bio pod Turcima.

Dragoljub Bulatović, koji je sada na čelu skupštinskog Savjeta za davanje imena naseljima, ulicama i trgovima, kaže da je tabla postavljena za vrijeme bivše kolašinske vlasti.

“Nije mi poznato ni kao dugogodišnjem odborniku, prvo opozicije, pa onda vlasti ni sada , a ni od kako sam na funkciji predsjednika Savjeta, da je donesena bilo kakva odluka o mijenjanju naziva tog naselja. Nije bilo ni incijativa kad je riječ o Smailagića Polju. Bilo je nekih drugih pojedinačnih incijativa da se vrate stari nazivi ulica, kao št su, Rovačka, Izvorska Kralja Aleksandra…, ali ni to nijesam prihvatao. U toj oblasti je vrlo precizna zakonska procedura i mora se poštovati, bez obzira na nečije ideološke ili političke afinitete”, rekao je on za “Vijesti”.

Bulatović je obećao da će, u dogovoru sa izvršnim vlastima, tabla sa nazivom naselja biti ubrzo promijenjena, a na novoj će stajati pun naziv.

Takođe dugogodišnji odbornik, ali iz, u Kolašinu opozcione, Demokratske partije socijalista (DPS), Gojko Vlahović, kako kaže, neprijatno je iznenađen pokušajima da se “na silu mijenja istorija”.

“Ne znam ko je i kada postavljao tablu, ali to je nedopustivo i sramota. Zbog čega “brisati” taj dio kolašinske istorije koji je utkan u nazive naselja, rijeka, sela…? Čemu to služi i kome to može da odgovora? Takve greške treba pod hitno ispravljati. ”

Iako je i naziv rijeke Svinjače, prema mnogima, nastao još “prije Turaka” tokom minule decenije u mnogim dokumentima i zvaničnim izjavama on je mijenjan za milozvučniji - Kolašinska rijeka. Tako se pritoka Tare, koja u Rijeci Mušovića nastaje spajanjem Ljevaje i Paljevinske, i na google mapama, ozačava kao Kolašinska rijeka. Valjda u strahu da rogobatnost pravog naziva rijeke može zasmetati potencijalnim gostima, vlasnici turističkih objekata pored te vode, u oglasima i prezentacijama, takođe, je zovu Kolašinska.

“Mislim da je naziv Svinjača još od prije turske vladavine i, prema nekim podacima, prvobitno je glasio Sinjaja (plava rijeka). Kasnije se odomaćilo Svinjača. Poznati su i stihovi, koji opisuju velike poplavetkom pretprošlog vijeka- “Tara valja drvlje i kamenje, a Svinjača Kaljevića kuće…”. Kaljevići su bili muslimani čiji su domovi bili oko starog pazarišta”, kaže direktor centra za kulturu i lokalni hroničar Branislav Jeknić.

Bulatović tvrdi da nije bilo nijednog dokumenta kojim bi rijeka zvanično promijenila ime.

O promjeni naziva odlučuje Skupština opštine

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore “naziv naselja, ulice i trga određuje skupština jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica, odnosno trgova. “O promjeni naziva naselja, ulice i trga odlučuje Skupština jedinice lokalne samouprave…

Inicijativu za promjenu naziva naselja, ulice i trga može pokrenuti Skupština jedinice lokalne samouprave ili 30odsto građana koji imaju biračko pravo u naselju, odnosno naseljima za koja se zahtijeva promjena”, precizirano je tim zakonom.

Bonus video: