U Kolašinu zadovoljni sezonom, a statistike nema

Neki vlasnici apartmana tvrde da teško dolaze do gostiju u ovom periodu, ali ne žele o tome da govore javno
2159 pregleda 2 komentar(a)
Ne čuju se često strani jezici na ulici: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ne čuju se često strani jezici na ulici: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Nije loše, nadamo se i boljem, tako bi mogla glasiti zajednička ocjena tekuće ljetnje turističke sezone Kolašinaca koji žive od turizma.

Precizne brojke u lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO) nemaju, jer statistiku otežava veliki broj neregistrovanih privatnih smještajnih kapaciteta i neažurna naplata boravišnih taksi. Ipak, direktor Aleksandar Vlahović tvrdi da je broj gostiju na nivou prošlogodišnjeg.

Ističe da je to razlog za zadovoljstvo, ukoliko se imaju u vidu izuzetno nepovoljni meteorološki uslovi tokom maja.

“Teško je tačno reći broj noćenja, jer i dalje imamo veliki problem sa neregistrovanim smještajem i neplaćanjem boravišne takse. Na sreću, jun i jul su popravili loš bilans predsezone. Prema informacijama koje imamo, solidna je popunjenost velikih hotela, ali i privatnog smještaja. Raduje što se iz godine u godinu povećava broj stranih turista, pa su nam ove godine gosti iz Izraela, Francuske, Kine, Belgije“. Tradicionalno su, napominje on, popunjeni veliki hoteli - “Bjanka” i “Šeraton”. Riječ je, uglavnom, o inostranim turtrisima.

Da je sada solidna popunjenost, ali da se nadaju i boljoj, kažu i u hotelu “Čile“.

“Zadovoljni smo i to je, otprilike, kao i prošle godine u ovo doba. Treba imati na umu da je ‘špic’ sezone u Kolašinu od 20. jula do 20. avgusta, pa bi trebalo nakon toga da sa još više zadovoljstva saopštavamo informacije o broju gostiju“, kaže jedan od vlasnika Ivan Bulatović.

Prema onome što se može čuti od vlasnika kafića i prodavnica u Kolašinu, ova sezona u Kolašinu nije podbacila

Neki vlasnici apartmana, pak, tvrde da teško dolaze do gostiju u ovom periodu, ali ne žele o tome da govore javno.

Nijesu željeli ni da kažu da li su registrovali smještaj i ispunjavaju li obaveze prema TO.

Za one koji cijene goste, kako kaže Milorad Bulatović - jedan od vlasnika Eko-katuna Vranjak - nema problema kad je riječ o popunjenosti kapaciteta.

“Mi smo zadovoljni, goste nam dovode agencije s kojima godinama uspješno sarađujemo. Naš moto je da gostima ponudimo više od onoga što smo obećali, pa valjda i zbog toga ni loše vremenske prilike na planini nijesu osujetile dosadašnji tok sezone. Isto je kao i prošle godne, a prema mojim procjenama moguće je da do kraja ovog mjeseca i tokom avgusta to bude i 10 odsto više nego lani“.

Prema onome što se može čuti od vlasnika kafića i prodavnica u Kolašinu, ocjene iz TO su tačne, pa ova sezona u Kolašinu nije podbacila.

Dok iz TO najavljuju nove i podsjećaju na nekoliko do sada održanih manifestacija, hotelijeri smatraju da bi vanpansionska ponuda mogla biti i bogatija.

Oni koji u Kolašinu žive od turizma napominju i kako ova sezona donosi jednu novinu od koje bi grad mogao imati koristi. Nikad kao ovog ljeta, kažu, nije bilo više profesionalnih i respektabilnih sportskih ekipa na pripremama u toj varoši.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kini će u Kolašinu početi reprezentacija Crne Gore. Grad su za pripreme odbarali i košarkaški klubovi “Asvel”, prvak Francuske i novi evroligaš i “Budućnost Voli”.

Ohrabrenje je, kažu, i to što će Ski-centar “Kolašin 1600” biti otvoren tokom cijelog ljeta.

Turisti neprimjetni jer dane provode na planinama?

Nekome ko živi u Kolašinu, zvanični podaci o broju turista tokom ovog ljeta, ne pokazuju pravo stanje na ulicama. Nedostaje karnevalska atmosfera koju su minulih ljeta u grad donosili učesnici Tango kampa sa gotovo svih kontinenta. Nedostaje i da se, dok se prolazi nekoliko desetina metara dugom Sibirskom ulicom, čuju po tri-četiri strana jezika.

Utisak je i da je u kafićima i prodavnicama manje “novih lica” u odnosu na ovo doba prošle godine. Takav utisak, objašnjavaju turistički poslenici, vjerovatno je i zbog činjenice da većina gostiju u gradu samo noći, a da dan provode na planinama.

Bonus video: