U kontaktu sa Vikipedijom: Istražuju ko je vrijeđao Žarka Pavićevića

Neko je funkciju predsjednika Opštine preimenovao u “kurvin sin”, a predsjednik je potpisan kao “Žarko Lignja Pavićević”, ali su ti podaci nakratko ispravljeni.
75 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Lignja Pavićević, Foto: Wikipedia
Žarko Lignja Pavićević, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.09.2011. 11:29h

Na engleskoj Vikipediji, na stranici posvećenoj Baru, juče je bjesnio pravi mali rat, javlja Bar info.

Nakon što su više puta tokom dana ispravljani, a potom ponovo upisivani od strane nepoznatog lica uvrijedljivi komentari na račun predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića, u lokalnoj upravi odlučili su da okrenu drugi list.

Kontaktirana je centrala Vikipedije i traženo da se privremeno blokira stranica, a da se dostavi identitet registrovanih korisnika koji su mijenjali sadržaj na starnici.

Za one koji nisu registrovani, lako je utvrditi ko su, kažu u lokalnoj upravi, jer su registrovane njihove IP adrese, i prema njima će biti preduzete adekvatne mjere.

Većina uvrijedljivih komentara stigla je sa istovjetne IP adrese u Crnoj Gori, a Bar Info je imao uvid pod kojim je imenom korisnik registrovan i sa koje je IP adrese mijenjao sadražaj stranice na uvrijedljivi način.

Vijesti su objavile da su na odjeljku sa desne strane, gdje su upisani osnovni podaci o gradu stajali i uvrijedljivi podaci o lokalnoj vlasti. Neko je funkciju predsjednika Opštine preimenovao u “kurvin sin”, a predsjednik je potpisan kao “Žarko Lignja Pavićević”, ali su ti podaci nakratko ispravljeni.

Vikipedija – digitalna internet biblioteka – predstavlja slobodan sadržaj koji svako može da uređuje. Članke može bilo ko da mijenja, odnosno da dopisuje i ubacuje što hoće, uz minimum informatičkog znanja, tako da nijedan pojedinac ne kontroliše bilo koji određeni članak.

Bonus video: