U Kotor uplovio jedan od „najzelenijih“ kruzera na svijetu „Mein Schiff 6“

Kruzer od 99.700 bruto-tona, usidren na poziciji broj 2 pred Dobrotom, doveo je danas preko 2.000 njemačkih turista u Kotor
5493 pregleda 3 komentar(a)
Mein Schiff 6, Foto: Siniša Luković
Mein Schiff 6, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.05.2019. 15:45h

Povodom tzv. maiden call-a (prvog uplovljavanja) tog broda u Luku Kotor, veliki kruzer „Mein Schiff 6“ njemačke kompanije TUIO Cruises, danas je posjetila delagacija Luke Kotor, kompanije „Allegra“ iz Bara koja je lučki agent TUI - a u Crnoj Gori, Turističke organizacije Kotor i crnogorskih pomorskih vlasti.

Kruzer od 99.700 bruto-tona, usidren na poziciji broj 2 pred Dobrotom, doveo je danas preko 2.000 njemačkih turista u Kotor.

Njegovom kapetanu i posadi, dobrodošlicu u Crnu Goru poželjeli su predstavnici Luke Kotor, direktorica Turističke organizacije Kotora Ana Nives Radović, direktor i vlasnik „Allegre“ Mihailo Vukić i predstavnici pomorskih vlasti, koji su sa zapovjednikom njemačkog kruzera razmijenili i prigodne protokolarne poklone.

„Mein Schiff 6“, (Moj brod 6 u prevodu sa njemačkog) izgrađen prije nepune dvije godine u Finskoj, posljednji je u seriji od četiri broda-blizanca klase „Blue Motion“ koje je u brodogradilištu STX Finland Turku, naručila kompanija TUI Cruises.

Brod dug 294, širok 36 i sa gazom od nešto preko 8 metara, maksimalnog je kapaciteta 2.500 oputnika o kojima brine 1.000 članova posade, a specijalizovan je za njemačko tržište.

„Mein Schiff 6“ sa svojim starijim sestrama-blizankinjama od kojih su neke već ranije svraćale u Kotor, spada među ekološki najprihvatljivije kruzere na svijetu.

Njegov dizel-elektrilno pogonski sistem brod pogoni maksimalnom brzinom od 22 čvora, a opremljen je posebnim sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova, kako bi za čak 75% smanjio emisiju azotnih oksida, za 99% emisiju sumpora i za 60 odsto redukovao emisiju drugih štetnih materija.

Brod je dizajniran uz primjenu maksimalnih mjera energetske efikasnosti zbog čega troši i do 30 odsto manje električne energije od kruzera slične veličine, a što se dodatno indirektno odražava na smanjenje emisije štetnih gasova.

Uz to, primijenjena su i rješenja koja omogućavaju uštedu potrošnje tehničke vode od 30%, koristi se čak i kondenzovana voda nastala radom uređaja za klimatizaciju, a na brod je ugrađen i najnoviji sistem za prečišćavanje svih otpadnih voda.

Na ovom, ali i ostalim brodovima njemačke komapnije TUI Cruises, primijenjuje se i striktna politika separacije otpada u šest različitih kategorija, pri čemu se 25 odsto svih sakupljenih količina otpada kasnije reciklira.

Bonus video: