U Lješanskoj nahiji samoinicijativno uvedene resktrikcije: Vode ima samo tokom veselja i sahrana

Iz Mjesne zajednice "Barutana" poručuju da mora tako i krive proizvođače duvana
5037 pregleda 4 komentar(a)
Prostorije mjesne zajednice na Barutani, Foto: Arhiva Vijesti
Prostorije mjesne zajednice na Barutani, Foto: Arhiva Vijesti

Mjesna zajednica “Barutana” samoinicijativno je odlučila da uvede restrikcije vode na području Lješanske nahije, a snabdijevanje će biti normalno samo u izuzetnim slučajevima - tokom veselja ili sahrana.

Ovo su “Vijestima” ispričali mještani Goljemada, a da su restrikcije uvedene potvrdio je i predsjednik MZ “Barutana” Milenko Vukčević.

Iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovakvim samoinicijativim djelovanjem čelnika MZ.

Mještani tvrde da pojedina sela nijesu imala vodu i do sedam dana, dok iz MZ jasno ističu da se radi o planskim, dvodnevnim restrikcijama, kako bi tokom ljeta sva sela imala jednako snabdijevanje vodom.

Iz MZ tvrde da je to neophodno, a da su izuzetak slučajevi veselja ili žalosti.

Predsjednik MZ “Barutana” Milenko Vukčević tvrdi da to nije tako, a da su restrikcije morali da uvedu jer su, između ostalih, u tom selu posađene velike količine duvana, koje je sada potrebno zalivati.

“Ima velikih proizvođača duvana, koji imaju i po nekoliko hiljada strukova. Ne samo u tom selu, pojedini su zakupili zemlju, da bi uzgajali duvan. Sada je potrebno te biljke nalivati. Restrikcije smo uveli od prvog jula i trajaće dok ne bude kiše. Tako je već pet godina, ima uvijek filozofa, koji misle da može bolje i koji se bune. Da nijesmo uveli restrikcije, kako bismo objasnili da pojedini imaju vodu stalno, a drugi nikako”, navodi Vukčević.

Na obavještenju zalijepljenom u prostorijama MZ piše da su potrošači iz sela podijeljeni u četiri grupe, a svaka koristi vodu dva dana, tako da po tome su mještani bez snabdijevanja sedam dana.

Vukčević je naveo da su mještani upoznati sa uvođenjenjem restrikcija i nadležni iz “Vodovoda i kanalizacije”, koji isporučuju vodu.

“Oni nama samo isporučuju vodu, kako ćemo je mi raspodijeliti to nam ne određuju. Ta dva dana koliko sela po grupama koriste vodu, dovoljna su da napune bistijerne, zaliju bašte. Problem je i to što na području ima veći broj priključaka od projektovanog za sadašnji rezervoar. Izgradilo se dosta kuća i pogona”, navodi Vukčević.

Tvrdi da ima preko 300 priključaka, domaćinstava i preduzetnika. On je naveo da najveći stočari u tom kraju imaju i preko 45 goveda, 150 koza i ovaca, a da se tim gazdinstvima mora omogućiti da stoka ima dovoljno vode.

Kako je pojasnio prošle godine su restrikcije počele u junu, a trajale do 20. avgusta.

U prvoj grupi sela su Šteci, Gornji Kokoti, Liješnje i Podstrana, drugoj Bigor i Brežine, trećoj Briđi, Begova Glavica i Sinjac, a četvrtoj Goljemadi.

Bonus video: