U londonskom vodovodu šest puta manje zaposlenih nego u podgoričkom - Vijesti.me
OPOZICIJA UKAZUJE NA PREVIŠE RADNIKA

U londonskom vodovodu šest puta manje zaposlenih nego u podgoričkom

„U odnosu na broj stanovnika Podgorice, od oko 180.000 i cjelokupnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, u 'Vodovod i kanalizacija' radi šest puta više zaposlenih nego u kompaniji 'Themas Water' koja se bavi snabdijevanjem vode, preradom otpadnih voda i održavanjem kompletnog sistema grada Londona sa oko 8.670.000 stanovnika“

Vodovod
Vodovod (Foto: Arhiva Vijesti)

Ocjena izvršnog direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Vladana Vučelića, da je  skoro 600 zaposlenih u tom preduzeću optimalan broj u odnosu na potrebe održavanja sistema, je „blijeda i nije potkrijepljena argumentima“, smatra odbornica SDP-a u Skupštini Glavnog grada Jadranka Vojinović.

Vojinović ocjenjuje da građani Podgorice treba da, kroz povećanu cijenu vode, plaćaju šest puta više zaposlenih u „Vodovodu” nego građani Londona.

„U odnosu na broj stanovnika Podgorice, od oko 180.000 i cjelokupnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, u  'Vodovod i kanalizacija' radi šest puta više zaposlenih nego u kompaniji 'Themas Water' koja se bavi snabdijevanjem vode, preradom otpadnih voda i održavanjem kompletnog sistema grada Londona sa oko 8.670.000 stanovnika“, kazala je Vojinovićeva. Odbornik URA, Luka Rakčević navodi da je „Vodovod i kanalizacija“, tokom 2000., za zarade svojih zaposlenih trošio 1,5 miliona eura godišnje.

„Dok danas, po istom osnovu, troši skoro šest miliona eura... Umjesto da se, nakon uvođenja digitalnih vodomjera i ostalih investicija, broj zaposlenih konstantno smanjuje, a rad preduzeća olakšava, oni su - u svega posljednje tri godine, zaposlili novih 170 radnika“, izjavio je Rakčević.

Luka Rakčević
Luka Rakčević(Foto: Luka Zeković)

Odbornici opozicionih partija u Glavnom gradu su se osvrnuli i na izjavu koju je Vučelić dao „Vijestima“ da predloženo povećanje cijene vode,  neće biti udar na budžete građana. Vojinovićeva smatra da je najavljeno poskupljenje neprihvatljivo.

„Upravljačka struktura  'Vodovoda' nikako da odgovori kako će građani koji žive od 193 eura penzije, koji plaćaju vodu po glavi domaćinstva u zgradama gdje  se još uvijek nalazi jedan vodomjer na 20 do 30 stanova, i gdje računi iznose od 15 do 30 eura  mjesečno, istu uspjeti da plate, a da im ostane za sve ostale životne potrebe“, rekla je Vojinovićeva, te se pita zašto Vučelić nije predložio da se menadžmentu za isti procenat smanji zarada. Rakčević je istakao da cijena vode nije jedini namet koji je drastično porastao, u posljednjih godinu dana.

Jadranka Vojinović
Jadranka Vojinović(Foto: Arhiva "Vijesti")

„Lokalna uprava je duplirala  komunalne takse i redefinisala porez na nepokretnost, dok se od januara uvode dvije nove takse - komunalna naknada i komunalni doprinos. Sa druge strane, umjesto da nakon svih milionskih investicija cijena vode pada - ona će  nakon poskupljenja, biti čak šest puta skuplja nego što je bila 2000.“, izjavio je Rakčević. Vučelić je najavio da će se o odluci o povećanju cijene vode za 22,3 odsto, odbornici raspravljati u julu.

Nema uvida u tačnost podataka

Rakčević je ocijenio  da je sa postojećim stepenom netransparentnosti u radu „Vodovoda”, „neodgovorno i neozbiljno“ dozvoljavati povećanja cijene vode. 

On je izjavio da predstavnici tog preduzeća „godinu dana“ odbijaju da dostave izvode iz analitičkih kartica, te da niko nema uvid u tačnost prikazivanja podataka, koji se tiču potisnute i fakturisane vode.