U Lug se suv bez čizama ne stiže

U lokalnoj upravi tvrde da u tom naselju nije moguće raditi ništa bez potrebne planske dokumentacije
55 pregleda 0 komentar(a)
Lug, Foto: Dragana Šćepanović
Lug, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.02.2017. 19:30h

Dvije makadamske ulice koje prolaze kroz naselje Lug , nadomak kolašinske sportske zone i na samo nekoliko stotina metara od centra grada, gotovo su neprohodne ovih dana.

Saobraćajnice su prekrivene dubokim lokvama i blatom, pa mještani bez dubokih čizama ne mogu do grada. To je velika muka i za više 80 đaka koji ulicama svakodnevno prođu bar po dva puta.

“Moguće da ćemo čestim zvanjem novinara dosaditi i bogu i narodu. Ovako se zaista više ne može. Na stranu to što sve ovo blato unosimo u kuće na obući, ali sada kada je snijeg počeo da se topi, ne možemo ni proći ulicom. Taksisti zakukaju kada im kažemo na koju lokaciju ih zovemo, a mogu jedino terenskim vozilima do nas. Po danu i nekako uspjevamo da izbjegavamo ove kratere pune vode, ali noću, s obzirom da nema rasvjete, nemoguće je proći”, kaže jedan od mještana.

Mještani su juče novinarima rekli da će uskoro i od vlasti tražiti objašnjenja kakav je status naselja i da li će išta biti rađeno na infrastrukturi.

U lokalnoj upravi tvrde da u tom naselju nije moguće raditi ništa bez potrebne planske dokumentacije.

Sve što bi sada radili na infrastrukturi, tvrde, bilo bi mimo zakona.

Predsjednik Skupštine Aleksandar Dožić kaže da je neophodno naći kompromis.

“Svjestan sam u kakvom je stanju naselje. Saglasan sam da su što prije neophodni radovi na ulicama, rasvjeti, odvodima… Međutim, postoje problemi u donošenju planske dokumentacije. Dok se ne uradi sve potrebna planska dokumentacija, ništa ne može da se uradi na uređenju naselja. Treba naći, ipak, neko rješenje da se građanima, koliko toliko, omogući normalno funkcionisanje”.

Placeve dijelila bivša vlast

Za urbanistički haos nadomak hotela “Bjanka” zaslužna je činjenica da se to naselje još vodi kao “divlje”. Bivša kolašinska vlast je prije osam godina, po do sada nepoznatim kriterijumima, dijelila placeve.

Vlasnici većine kuća, osim opštinske odluke iz 2009. da su dobili plac, nemaju više nijedan papir. U nekoliko slučajeva, na spisku onih koji su dobili plac, navedeno je samo prezime. Pored toga, izvršna vlast je predložila, a zakonodavna većinom usvojila, da dodijeli placeve zapsolenima u Upravi policije, a kriterijumi nikada nijesu bili dostupni javnosti. Na spisku imena iz Uprave policije je i ime službenika drugog državnog organa.

Bonus video: