U marketima najviše kradu žilete, alkohol i kozmetiku

"U većini slučajeva se tu postupak i završava, jer je često u pitanju lako rješiv nesporazum", kazala je Šuškavčević
309 pregleda 0 komentar(a)
Krađa, Foto: Zoran Đurić
Krađa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.03.2012. 20:51h

Krađe u podgoričkim supermarketima su sve učestalije, a "kupcima" su najprimamljiviji žileti, alkoholna pića i kozmetika. Sve veće radnje imaju video-nadzor i druge metode kojima pokušavaju da spriječe kradljivce, ali "vješte mušterije" ipak uspiju da ponešto iznesu iz radnje, a da to prethodno ne plate.

Marketing menadžerka "Volija" Olivera Šuškavčević kazala je da su kradljivcima u njihovim radnjama najprimamljiviji artikli koji su pogodni za dalju prodaju, poput žileta, alkoholnih pića i kozmetike.

"U suštini, najmanje se kradu osnovni prehrambeni artikli. Nema posebnih odstupanja kada je u pitanju praznični period", kazala je Šuškavčević.

U suštini, najmanje se kradu osnovni prehrambeni artikli.

"Iz tog razloga se konstantno unapređuju sigurnosne mjere. Svi marketi našeg lanca imaju sigurnosne kamere najnovije generacije, kao i kontinuirani monitoring", kazala je marketing menadžerka "Volija". U slučaju da se u prodajnom objektu oglasi zvučni signal alarmnog sistema, radnik obezbjeđenja je, kako je pojasnila, u obavezi da zamoli da se sva kupljena roba ponovo provuče kroz kasu kako bi se sa sigurnošću deaktivirala zaštita sa kupljenih proizvoda.

"U većini slučajeva se tu postupak i završava, jer je često u pitanju lako rješiv nesporazum", kazala je Šuškavčević.

Krađe se ponavljaju

Ukoliko alarm nastavi sa oglašavanjem, ona pojašnjava da radnik obezbjeđenja ima pravo da zamoli potrošača da obavi pregled robe, što je standardna praksa svuda u svijetu. Ističući da poslovna politika nalaže da svaki slučaj krađe prijave policiji, Šuškavčević je rekla da savremene kamere omogućavaju da se jasno snimi lik sumnjive mušterije kao i sam čin krađe.

"U krađama se često primjećuju povratnici jer se kradljivac brzo nađe na slobodi i često ponovo u istom marketu. Za sitne krađe koje su najčešće, nažalost, zakonskom regulativom nijesu predviđene oštrije sankcije", istakla je Šuškavčević.

U slučaju da se u prodajnom objektu oglasi “zujalica”, radnik obezbjeđenja zamoli da se sva kupljena roba ponovo provuče kroz kasu.

"U slučaju da se u prodajnom objektu oglasi “zujalica”, radnik obezbjeđenja zamoli da se sva kupljena roba ponovo provuče kroz kasu kako bi se sa sigurnošću deaktivirala zaštita sa kupljenih proizvoda. U većini slučajeva se tu postupak i završava", ispričao je Dragović.

Međutim, ukoliko i dalje postoji zvučna signalizacija, radnik obezbjeđenja i u tom marketu ima pravo da zamoli potrošača da izvrši pregled robe, odnosno torbe.

"Zbog zaštite integriteta potrošača, ova vrsta kontrole se vrši u izdvojenim prostorijama. Postoji poseban električni uređaj kojim se vrši kontrola i koji se aktivira u slučaju da registruje proizvod koji nije provučen kroz kasu. Veoma često se dešava da je potrošač imao ranije kupljene proizvode u torbi sa kojih nije uklonjena zaštita", kazao je Dragović.

Kad ga uhvate plati

Ističući da su rijetke situacije u kojima postoji pokušaj da se protivpravno iznese proizvod iz objekta, pa i u tim slučajevima, nakon razgovora, potrošač sam predloži da plati proizvod.

Ukoliko postoji osnovana sumnja i čvrsti dokazi da je izvjesna osoba počinila krađu u njihovoj radnji, kazali su da protiv nje pokreću postupak.

Iz Delhaize Montenegro, u sklopu kojeg rade marketi "Maksi", saopšteno je da za maloprodaju postoji nekoliko tipičnih načina na koje počinioci pokušavaju da otuđe robu ili novac, od neplaćanja artikala do provalnih krađa.

"Objekti u našem maloprodajnom lancu raspolažu različitim nivoima obezbjeđenja, koji u većini slučajeva onemogućavaju krađe, ili ukoliko do njih dođe, u saradnji sa nadležnim organima olakšavaju hvatanje i optuživanje počinioca", saopšteno je iz te firme.

Ukoliko postoji osnovana sumnja i čvrsti dokazi da je izvjesna osoba počinila krađu u njihovoj radnji, kazali su da protiv nje pokreću postupak.

Bonus video: