U Mojkovcu izvršena počasna paljba

Centralna proslava stogodišnjice Mojkovačke bitke održaće se sjutra. Vijence na Spomenik junacima Mojkovačke bitke u prijepodnevnim satima položiće predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te delegacije Vojske Crne Gore i Opštine Mojkovac
132 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2016. 19:46h

Povodom proslave 100 godina Mojkovačke bitke, a prema naredbi predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, danas je u 17 sati kod starog mosta na Tari u Mojkovcu izvršena počasna artiljerijska paljba.

Paljba je izvršena sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Ranije, tokom dana, kao dio obilježavanja značajnog jubileja, održan je planinarski pohod: Mojkovac–Ravni–Suvovrh–Bojna Njiva–Razvršje–Medeno guvno–Brskovo–Pržišta. Slavlje je uveličano i nastupom orkestra Vojske Crne Gore na gradskom trgu.

Centralna proslava stogodišnjice Mojkovačke bitke održaće se sjutra. Vijence na Spomenik junacima Mojkovačke bitke u prijepodnevnim satima položiće predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te delegacije Vojske Crne Gore i Opštine Mojkovac.

Predstavnici lokalne vlasti vijenac će položiti i na Spomenik serdaru Janku Vukotiću. U podne će na trgu biti upriličena izložba naoružanja i vojne opreme Vojske Crne Gore, a u 16 sati izložba fotografija Mojkovačka bitka u Centaru za kulturu. U toj ustanovi u 20 sati biće održana i svečana akademija.

Neformalna grupa "Mojkovačka omladina", na Jalovištu je oko 17 sati, kao svoj doprinos obilježavanju 100 godina Mojkovačke bitke, priredila je performans. Oni su transparent, dug 100 metara, na kojem je pisalo "Oni su pali da bi Crna Gora i Srbija živjele" osvijetlili bakljama, pa je natpis bilo moguće vidjeti iz cijelog grada.

"Ovo je naš doprinos proslavi važnog jubileja. Mojkovačka bitka kao i žrtva i junaštvo onih koji su u njoj učestvovali nikada ne smiju biti zaboravljeni. Sami smo skupili sredstva za ovaj performans, mada su većina članova grupe nezaposleni, iako je riječ većinom o visokoobrazovanim ljudima. Nakon završetka Božićne liturgije zajedno sa sugrađanima, koji to budu željeli, sjutra ćemo krenuti ka Bojnoj njivi da se se poklonimo sjenima palih ratnika i da zapalimo sveće za pokoj njihovim dušama", kazali su predstavnici "Mojkovačke omladine".

Obilježavanje 100 godina Mojkovačke bitke počelo je u tom gradu prije 15-ak dana, organizovanjem okruglog stola i promocijom knjige "Otišli da poginu" Radojice Grba, ali i literalnim takmičenjem osnovaca i srednjoškolaca.

Galerija

Bonus video: