U nikšićkoj bolnici ne postoji aparat za snimanje očnog nerva: Ko ima problem mora u Podgoricu - Vijesti.me
"APARAT KOŠTA OKO 25 HILJADA EURA"

U nikšićkoj bolnici ne postoji aparat za snimanje očnog nerva: Ko ima problem mora u Podgoricu

Optička koherentna tomografija je jednostavna, neinvazivna i beskontaktna dijagnostička metoda koja se u oftalmologiji u prvom redu koristi za morfološki prikaz prednjeg i zadnjeg segmenta oka

Opšta bolnica Nikšić
Opšta bolnica Nikšić (Foto: Svetlana Mandić)

Nikšićani koji imaju problem sa bolestima mrežnjače ili očnog nerva moraju, ukoliko žele da urade snimanje na OCT aparatu (optička koherentna tomografija) moraju da idu za Podgoricu, jer u nikšićkoj bolnici tog aparata nema.

„Ljekari pacijente redovno šalju za Podgoricu i, ako imamo u vidu da se putni troškovi pacijenata refundiraju, a da se za Podgoricu šalje nemali broj pacijenata, mislim da bi za dobro svih, kako resornog ministarstva tako i Nikšićana, trebalo taj aparat kupiti. Konsultovao sam se sa ljekarima i saznao da taj aparat košta oko 25 hiljada eura i dobro bi bilo da neko od donatara sredstva opredijeli i za OCT aparat“, kazao je jedan od pacijenata koji se već nekoliko mjeseci liječi od glaukoma.

Prema riječima direktora Opšte bolnice dr Ilija Ašanina, već duže vrijeme im je u planu da aparat obezbijede i čim se za to stvore uslovi to će i uraditi.

Optička koherentna tomografija je jednostavna, neinvazivna i beskontaktna dijagnostička metoda koja se u oftalmologiji u prvom redu koristi za morfološki prikaz prednjeg i zadnjeg segmenta oka.

Pomoću OCT-a moguće je otkriti različite bolesti mrežnjače i očnog nerva u najranijem stadijumu, a ima i važnu ulogu u praćenju različitih bolesti. OCT aparat, koji koristi ultrazvučne talase, je nalik “CT skeneru” koji daje prikaz svih tkiva.


Vidi sve komentare