U nikšićkoj bolnici ne postoji aparat za snimanje očnog nerva: Ko ima problem mora u Podgoricu

Optička koherentna tomografija je jednostavna, neinvazivna i beskontaktna dijagnostička metoda koja se u oftalmologiji u prvom redu koristi za morfološki prikaz prednjeg i zadnjeg segmenta oka
1232 pregleda 4 komentar(a)
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić, Svetlana Mandić

Nikšićani koji imaju problem sa bolestima mrežnjače ili očnog nerva moraju, ukoliko žele da urade snimanje na OCT aparatu (optička koherentna tomografija) moraju da idu za Podgoricu, jer u nikšićkoj bolnici tog aparata nema.

„Ljekari pacijente redovno šalju za Podgoricu i, ako imamo u vidu da se putni troškovi pacijenata refundiraju, a da se za Podgoricu šalje nemali broj pacijenata, mislim da bi za dobro svih, kako resornog ministarstva tako i Nikšićana, trebalo taj aparat kupiti. Konsultovao sam se sa ljekarima i saznao da taj aparat košta oko 25 hiljada eura i dobro bi bilo da neko od donatara sredstva opredijeli i za OCT aparat“, kazao je jedan od pacijenata koji se već nekoliko mjeseci liječi od glaukoma.

Prema riječima direktora Opšte bolnice dr Ilija Ašanina, već duže vrijeme im je u planu da aparat obezbijede i čim se za to stvore uslovi to će i uraditi.

Optička koherentna tomografija je jednostavna, neinvazivna i beskontaktna dijagnostička metoda koja se u oftalmologiji u prvom redu koristi za morfološki prikaz prednjeg i zadnjeg segmenta oka.

Pomoću OCT-a moguće je otkriti različite bolesti mrežnjače i očnog nerva u najranijem stadijumu, a ima i važnu ulogu u praćenju različitih bolesti. OCT aparat, koji koristi ultrazvučne talase, je nalik “CT skeneru” koji daje prikaz svih tkiva.

Bonus video: